• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Sport beschermt tegen prostaatkanker

Sport beschermt tegen prostaatkanker Sporters hebben één van de sleutels in handen voor de preventie van prostaatkanker. Mannen die meer dan drie uur per week sporten, lopen immers 70 % minder kans om de ziekte te krijgen!

Deze vaststelling is afkomstig uit een onderzoek bij ongeveer 50.000 Amerikanen die in 1986 gerekruteerd werden, toen ze nog gezond en beroepsactief waren. Veertien jaar later werden 2.900 gevallen van prostaatkanker geregistreerd, waarvan 480 in een vergevorderd stadium. Na analyse van de gegevens stellen de auteurs een significant verband vast tussen de intensiteit van de lichaamsbeweging en de incidentie van de tumoren. Zo komt vergevorderde prostaatkanker 70 % minder voor bij mannen die meer dan drie uur per week sporten (zwemmen, fietsen, squashen, tennissen, hardlopen, wandelen,…).

Conclusie: regelmatige lichaamsbeweging beperkt het ontstaan en de groei van prostaatkanker. Meteen een goede reden om heel wat mannen te motiveren om weer intens te gaan sporten of zich in te schrijven in een sportclub!

De andere preventieve maatregel

We herinneren er ook aan dat er naast deze uitstekende preventiemaatregel ook aanbevelingen bestaan om prostaatkanker tijdig op te sporen. Ze gelden trouwens ook voor sportievelingen:

 • vanaf 50 jaar is het aan te raden om, als er geen specifieke risico's (familiale antecedenten) zijn, elk jaar een rectaal toucher en een PSA-bepaling (prostaatspecifiek antigeen) te laten uitvoeren;
 • zijn er familiale antecedenten, dan zijn beide jaarlijkse onderzoeken al aan te raden vanaf 45 jaar.

Met de gestegen levensverwachting en de nieuwe diagnosemiddelen is prostaatkanker in de Verenigde Staten en in Europa de meest voorkomende kanker geworden bij mannen boven de vijftig en de op één na belangrijkste doodsoorzaak bij bejaarde mannen. Een systematische vroegtijdige screening zou deze kanker minder gevaarlijk moeten maken.

Essentieel bij de preventie zijn een gezonde levensstijl, een afwisselende en evenwichtige voeding en regelmatige lichaamsbeweging. Deze maatregelen gelden overigens voor elk soort kanker.

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !Site van de Belgische Federatie tegen Kanker

Artikel gepubliceerd door op 31/05/2005

Bronnen: Giovannucci E.L. et coll., Arch. Intern. Med., 165 (9), 9 mei 2005.

Vindt u het artikel interessant?