Spondylartritis ankylosans: een moeilijk op te sporen ziekte

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/11/2013 - 22h28
-A +A

Spondylartritis ankylosans is een ziekte die heel moeilijk opspoorbaar is, ook wanneer de ziekte al in een vergevorderd stadium verkeert en ze een heuse handicap is. Op radiografische beelden valt namelijk niets te zien.

Het kan ook jonge mensen overkomen dat ze jarenlang lijden voordat men aan spondylartritis ankylosans denkt en de ziekte opgespoord wordt met een adequaat onderzoek.

De diagnose kan een tiental jaar op zich laten wachten...

Spondylartritis ankylosans (SA) is een reumatische ontstekingsziekte die jonge mensen treft.
De ziekte tast de gewrichten van de wervelkolom aan en ook die van de voeten, de benen en de handen. Dat veroorzaakt pijn, stijfheid en intense vermoeidheid.
In veel gevallen hebben patiënten pijn en zijn ze extreem vermoeid zonder dat ze weten dat ze aan SA lijden. Het kan soms jarenlang duren vooraleer de diagnose van de ziekte gesteld wordt.

Vaak valt er op de radiografie niets te zien, terwijl de ontsteking er wel degelijk is, meer bepaald ter hoogte van de peri-articulaire gewrichten, de pezen en de ligamenten. Dat verklaart de pijn en de invaliditeit bij mensen die aan SA lijden. Veel mensen die het etiket 'fibromyalgie' opgekleefd krijgen, zijn in feite patiënten met spondylartritis ankylosans.

Met welk onderzoek kan de diagnose van SA gesteld worden?

Er moet een MRI met een injectie van gadolinium worden uitgevoerd.
Dit is het enige onderzoek dat de aanwezigheid van ontstekingen ter hoogte van de zachte weefsels rond de botten kan aantonen.
Probleem is dat MRI's alleen in een aantal gespecialiseerde diensten worden uitgevoerd.

Iemand die typische ontstekingspijn heeft, die 's nachts wakker wordt, 's morgens stijf is, een functionele handicap heeft en chronische vermoeid is en bij wie er geen verklaring wordt gevonden voor de symptomen zou aan SA moeten denken en vragen om een MRI met gadolinium voorgeschreven te krijgen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 09/10/2007 - 00h00 en geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/11/2013 - 22h28

De Franse reumavereniging : www.rhumatologie.asso.fr.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Polyartritis: hoe kunnen we de pijn verzachten? Geüpdatet op 16/10/2007 - 00h00

Reuma wordt dikwijls beschouwd als een goedaardige en onvermijdelijke ziekte wanneer men ouder wordt. Dat beeld klopt dus niet, en zeker niet wanneer het gaat om chronische ontstekingsreuma of polyartritis. Wanneer dergelijke aandoeningen niet verzor...

Gentherapie en chemotherapie, een winnende combinatie Geüpdatet op 03/09/2002 - 00h00

Bij de behandeling van kanker blijken combinaties van verschillende behandelingstechnieken zeer doeltreffend te zijn. Volgens een studie bij muizen geeft een combinatie van chemotherapie en gentherapie betere resultaten dan de twee technieken afzonde...

Heb ik nierkanker? Geüpdatet op 18/01/2010 - 00h00

Nierkanker komt vrij zelden voor en treft meer mannen dan vrouwen. De meeste gevallen worden vastgesteld bij 50-plussers. De kanker ontwikkelt zich sluipend en wordt vaak toevallig ontdekt. Toch zijn er factoren die ons kunnen waarschuwen. Wat zijn d...

Meer artikels