Spoelwormen: opgelet met zandbakken!

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 24/06/2003 - 00h00
-A +A

Parasieten door de onderhuidse penetratie van een larve van de hond of de kat.

Deze parasieten veroorzaken huidaandoeningen (jeuk, eczeem, netelroos...), oogziekten of viscerale larva migrans (zwervende spoelwormen).

Deze aandoening ontwikkelt zich meestal gunstig, ofwel na een efficiënte behandeling, ofwel door spontane genezing.

PUB

Wat zijn de oorzaken?

De larve van de mijnworm. Darmparasieten van de hond (toxocara canis) of de kat (toxocara cati) die via de uitwerpselen op de grond terechtkomen.

In tropische gebieden gebeurt de besmetting van de mens door contact met een vochtige ondergrond, door blootsvoets te lopen of in het zand te gaan liggen. In de westerse landen kunnen kinderen geïnfecteerd raken door in een zandbak of op een speelplein in een park te spelen, waar niet-ontwormde dieren uitwerpselen kunnen achterlaten.

De incubatietijd (de tijd tussen de besmetting en het uitbreken van de klinische tekenen) varieert van enkele uren tot enkele weken.

Doordat de parasieten niet zijn aangepast aan de mens, kunnen ze geen volledige cyclus doormaken en blijven ze onder de huid zitten.

Praktische tips

Vermijd om in tropische landen blootsvoets rond te lopen.Ga op het strand steeds op een mat (of handdoek) zitten of liggen die dik genoeg is om de larven tegen te houden.Vermijd contact en spelletjes met jonge honden en niet-ontwormde katten.Laat kinderen na contact met aarde of zand steeds goed de handen wassen (besmetting door vuile handen komt het vaakst voor bij kinderen).

Gepubliceerd door Dr. Sylvie Coulomb op 24/06/2003 - 00h00

Touze J.E., Peyron F, Malvy D. Médecine Tropicale au quotidien. 100 cas cliniques. Format Utile. Editions varia, maart 2001. Harrison médecine interne, volume 1, pagina 1400. Uitgeverij Mac Grow Hill, 1998. Mise au point sur le traitement de la toxocarose. Journal de Pharmacie Clinique. Vol. 19, nummer 3, september 2000: 194-8, Pharmacothérapie.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Nazomer en herfst : uitkijken voor herfstmijt-larven! Gepubliceerd op 26/08/2014 - 20h43

De herfstmijt-larve is nauwelijks zichtbaar met het blote oog, maar bijt wel heel venijnig. Het is dus niet het beestje zelf, maar de rode larve waar we last van hebben! De herfstmijt-larve , van de familie van de mijtachtigen (acarien Trombicula aut...

Schurft bedreigt de huid van uw hond! Gepubliceerd op 24/05/2016 - 17h31

Krabt uw hond zich vaak? Verschijnen er korstjes, puistjes en kale plekken op zijn huid? Krabt hij veel aan zijn oren en schudt hij regelmatig zijn kop heen en weer? Hij zou wel eens last kunnen hebben van mijtachtigen , parasieten die schurft veroor...

Zwangere vrouwen en toxoplasmose: wat met de kat in huis? Geüpdatet op 26/02/2016 - 16h08

Toxoplasmose wordt veroorzaakt door het parasitaire sporendiertje Toxoplasma gondii. Deze infectieziekte kan ook katten en tal van andere zoogdieren en vogels besmetten. Vaak brengt de aandoening helemaal geen symptomen mee, maar ze is wel gevaarlijk...

Meer artikels