• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Spoedgevallen: duurder

Spoedgevallen: duurderHet staat nog niet vast, maar de minister heeft gesproken: het aantal onnodige raadplegingen op spoedgevallendiensten moet dalen...

Minister F. Vandenbroucke wil het aantal raadplegingen op spoedgevallendiensten verlagen. Spoedgevallendiensten worden inderdaad overstelpt met patiënten die daar eigenlijk niet thuishoren. We denken echter allemaal, waarschijnlijk terecht, dat we niet zonder reden naar de spoedgevallendienst gaan en dat ons geval de grootste aandacht verdient.Zouden we toch niet wat vaker een beroep kunnen doen op onze huisarts?

Echte redenen?

Wie gaat er naar de spoedgevallendienst: slachtoffers van een ongeval, patiënten met een hartaanval of beroerte, personen met ernstige verwondingen... maar ook veel mensen met sociale problemen. De gerechtelijke autoriteiten eisen immers vaak een ziekenhuisopname daar deze mensen niet naar de gevangenis hoeven, maar toch een gevaar vormen voor zichzelf en voor anderen. De spoedgevallendienst biedt dan een uitweg. De patiënten voelen zich misschien ook geruster als ze zelf naar een spoedgevallendienst gaan eerder dan te wachten op een arts van wacht die ze niet kennen. Blijft evenwel het grote probleem van de kosten. Als de arts van wacht wordt geroepen, moet de patiënt de raadpleging dadelijk betalen; bij een raadpleging op de spoedgevallendienst gebeurt de betaling pas later. De ziekenhuizen hebben overigens enorm veel moeite om hun geld te innen, want veel patiënten die naar de spoedgevallendiensten gaan, zijn werkloos. Met die maatregel zou Minister Vandenbroucke dan ook de patiënten de eerste verzorging kunnen ontzeggen die ze elders niet kunnen krijgen, terwijl er andere oplossingen bestaan, zoals bijv. een herwaardering van de rol van de arts van wacht.Moraal van het verhaal: telefoneer eerst naar uw huisarts om zijn advies te vragen, vooraleer u naar de spoedgevallendienst gaat.

Artikel gepubliceerd door op 16/02/2002

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten