• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    11 mening
  • Getuigenissen (0)

Spelt, quinoa, boekweit ... de echte gezonde granen

Spelt, quinoa, boekweit ... de echte gezonde granen

Zetmeelhoudende producten zijn niet slecht voor de gezondheid. Maar u moet de juiste zien te kiezen en ook voor afwisseling zorgen!

U neemt toch ook geen genoegen met vier soorten groenten om al uw maaltijden te bereiden? Waarom zou u dan alleen maar rijst, deegwaren en aardappelen als zetmeelhoudende producten eten? Ga eerder voor originele graansoorten die ook goed zijn voor de gezondheid, zoals spelt, quinoa, boekweit, enz.


Waarom moeten we afwisseling brengen in de zetmeelhoudende producten, graangewassen en zaden die we eten?

Hoe meer soorten levensmiddelen u eet, hoe groter de kans dat u alle voedingselementen die u nodig hebt binnen krijgt en dus optimaal profiteert.

De zetmeelhoudende producten zijn daar geen uitzondering op. Laten we dus eens iets anders proberen dan rijst, deegwaren en aardappelen! Tegenwoordig zijn er heel wat andere granen te krijgen, een trend die zeker ook te danken is aan de ontwikkeling van de biologische landbouw.

Profiteer er dus van en kies vooral altijd voor de zo volwaardig mogelijke granen. Die bevatten meer voedzame elementen dan de geraffineerde.

 

Spelt: de betere variant van tarwe!

Spelt is een beetje de ster onder de granen. Het is een soort tarwe, maar waarvan de  huls na het oogsten behouden blijft en uiteindelijk ook gegeten wordt.

Het resultaat is een graansoort die qua voedingswaarde veel interessanter is dan tarwe.

  • Spelt bevat meer eiwitten.
  • Spelt bevat meer magnesium, zink en koper.
  • Spelt bevat veel meer vezels, omdat de graanhuls eraan blijft.

Hoe kunt u spelt bereiden?

Nogal wat bakkerijen hebben tegenwoordig speltbrood.

In grootwarenhuizen vindt u ook (vaak biologische) kant-en-klare graanmengelingen waarin ook spelt zit.

Voor wie zelf met spelt aan de slag wil: u vindt het graan in biologische winkels, maar de bereidingsduur is erg lang.

 

Artikel gepubliceerd door op 05/03/2013

Bronnen: Guide technique sem-Partners, épautre – passeportsante.net – wholegrainscouncil.org.

Vindt u het artikel interessant?