• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Speeksel: vijf vragen en antwoorden

Speeksel: vijf vragen en antwoorden

In onze mond spelen zich dagelijks tal van chemische en biologische processen af die gestuurd worden door speeksel, een sap dat door de speekselklieren wordt geproduceerd.  Speeksel vervult een cruciale fysiologische functie in het menselijke lichaam, maar het vormt tegelijk een gezondheidsrisico omdat het ziektekiemen kan overbrengen die verantwoordelijk zijn voor diverse ziekten.

Wat is speeksel?

Speeksel is een kleurloos vocht, een echte cocktail die voor 99% uit water bestaat en voor de rest uit ionen (kalium, natrium, chloor, enz.), koolhydraten (suikers), lipiden (vetten), eiwitten zoals de speekselenzymen, hormonen, immunoglobulinen, en slijm dat het speeksel zijn viscositeit verleent. Elke dag slikken we 3000 keer speeksel door (gemiddeld twee keer per minuut bij volwassenen). Een individu produceert in de loop van zijn leven gemiddeld 30.000 liter speeksel.

Hoe produceren we speeksel?

Onze speekselklieren scheiden gemiddeld 1 liter speeksel af per 24 uur. Die productie verschilt van het ene moment van de dag tot het andere: tijdens het eten is de productie het grootst, ’s nachts is ze minimaal (ongeveer 10 ml op een nacht van acht uur). Speeksel produceren is iets reflexmatigs (een handeling die gecontroleerd wordt door het autonome zenuwstelsel), maar ook een verworven culturele component (Pavlovreflex). De productie van speeksel kan bijvoorbeeld gewoon al toenemen door aan iets te denken. Vandaar de uitdrukking dat we - gewoon door ons een lekkere taart voor de geest te halen - "het water in de mond krijgen!"

Artikel gepubliceerd door op 27/10/2015

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden