Spannende jeans en lippenbalsem: mode en gezondheid gaan niet altijd samen

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 21/09/2015 - 15h19
-A +A

Superspannende jeans dragen, te pas en te onpas lippenbalsem gebruiken, maandenlang geweven polsbandjes dragen… Als u dit artikel gelezen hebt, zult u misschien nog altijd voor deze "modetrends" vallen, maar u zult er ten minste het fijne van weten en vooral voorzichtiger zijn!

PUB

Spannende jeans: niet zonder gevaar!

Dit nieuwtje zal de fashionista’s onder u en de fans van spannende  of skinny jeans zeker bezighouden. De Journal of Neurology, Neurosurgery and Psychiatry heeft in juni laatstleden (1) het geval van een Australische vrouw van 35  jaar beschreven die in het ziekenhuis is beland omdat ze te spannende jeans droeg. Na een dag van zware fysieke inspanningen  -  een verhuizing - zakte ze in elkaar omdat ze geen gevoel meer had in haar benen. Dit fenomeen is typisch voor het zogenaamde compartiment- of logesyndroom, een belemmerde doorbloeding van de spieren door een abnormale verhoogde druk - in dit geval - in de spierloge van de kuiten (de ruimte waarin de spieren zitten en waarrond een vlies zit, de fascia of het peesvlies). Het urenlang door de knieën buigen had bij de jonge vrouw extreme druk in de kuiten veroorzaakt. De vrouw kwam er al bij al nog goed af, want het syndroom kan een amputatie noodzakelijk maken en zware schade aanrichten in de nieren.

Maar er is geen reden tot paniek. Dit geval is dramatisch, maar ook extreem. «Spannende kleren hoeven niet per se problemen te geven», relativeert dr. Jean-François Van Cleef, hoofd van de dienst vasculaire geneeskunde van het 'Institut Arthur Vernes’ (Parijs). «Als arts schrijven we vaak drukkousen en -panty’s voor! Alles hangt af van hoe groot de druk is en hoe je de druk zet». Een strak zittende jeans of broek die bij het bewegen goed meegeeft, vormt geen enkel probleem. «Sommige stoffen kunnen de huid kwetsen, de bloedsomloop in de knieën afsnijden en in de aders veneuze stase veroorzaken (vertraagde of stilstaande bloedstroom). Dat kan leiden tot flebitis, een longembolie, vernauwing van de aders of - als een kledingstuk een zenuw afknelt - zelfs verlamming en gevoelsverlies». Maar je moet natuurlijk niet in een maatje 38 willen als je eigenlijk maat 40 hebt. Dan zal de druk te groot zijn en wordt de bloedsomloop belemmerd. 

Lippenbalsem mag, maar overdrijf niet

Het gebruik van lippenbalsem is een gewoonte die we vaak in de winter aankweken, als het koud is en we barstjes in onze lippen hebben. Maar geleidelijk aan wennen we er zo aan dat we niet meer zonder kunnen, ook in de lente en de zomer niet. ‘s Ochtends na het ontbijt gebruiken we de balsem voor we onze lippenstift op doen, en zo komen we in een vicieuze cirkel terecht. «Ik zie vaak patiënten die hun lippenstick 5 tot 10 keer per dag bovenhalen en door de druk op hun lippen cheïlitis veroorzaken, een ontsteking van het lipslijmvlies die gepaard gaat met barstjes in de lippen. Deze aandoening wordt vaak nog verergerd door de slechte gewoonte om op hun ruw geworden lippen te bijten», vertelt prof. Brigitte Dréno, hoofd van de dienst Dermatologie (CHU in Nantes). Het fenomeen is nog problematischer bij acnelijders die isotretinoïne nemen, een geneesmiddel dat de slijmvliezen opdroogt. «Producten waar Perubalsem in zit - en dat zijn de meeste - worden best vermeden», raadt de dermatoloog aan, «want die veroorzaken allergieën. Patiënten die cheïlitis hebben, geef ik de raad om heel voorzichtig met hun vinger wat vaseline op de lippen te wrijven. En ik blijf het herhalen: trek de huidvelletjes niet af, niet met de vingers en ook niet met de tanden».

Gepubliceerd door Hélène Joubert, gezondheidsjournaliste op 21/09/2015 - 15h19

(1) Fashion victim: rhabdomyolysis and bilateral peroneal and tibial neuropathies as a result of squatting in ‘skinny jeans’. J Neurol Neurosurg Psychiatry jnnp-2015-310628 Published Online First: 23 June 2015 ; (2) http://www.dailymail.co.uk

D’après des entretiens avec le Pr Brigitte Dréno, chef de service de  Dermatologie et directeur de l’Unité Thérapie Cellulaire et Génique (CHU de Nantes), membre du Groupe Expert Acné (GEA) et le Dr Jean-François Van Cleef, médecin vasculaire membre de la Société Française de Phlébologie et chef de service de médecine vasculaire de l'institut Arthur Vernes (Paris).

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Ruwe lippen: hoe voorkomt en behandelt u ze? Gepubliceerd op 23/12/2016 - 18h57

Hebt u droge, geïrriteerde of gebarsten lippen ? Dat is geen verrassing! Onze lippen staan continu bloot aan zon, wind, kou of droge lucht. En aangezien onze lippen geen talgklieren noch melaninepigmenten hebben, kunnen ze zich nauwelijks verdedigen....

Hoe uw lippen te beschermen in de winter? Gepubliceerd op 25/02/2015 - 08h41

Een mooie mond begint met soepele en goed gehydrateerde lippen . Maar ‘s winters drogen ze makkelijk uit door de kou en de verwarming... De oplossing? Leg in elke kamer een hydraterende balsem en zet een kruidenthee binnen handbereik!

Hoe gebarsten lippen opmaken? Gepubliceerd op 28/10/2016 - 16h07

’s Winters zien onze lippen af van de kou en het vochtige weer. Ze worden broos en soms barsten ze zelfs en komen er kloven . Verdragen ze dan geen make-up meer? Toch wel… We moeten alleen weten hoe het aan te pakken.

Meer artikels