Sommige vormen van kanker komen meer voor bij kansarme bevolkingsgroepen

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2017 - 16h25
-A +A

Het sociaaleconomische milieu waartoe iemand behoort, heeft een invloed op het soort kanker dat hij krijgt. Hoe kunnen we die kennis benutten om de risico’s te verkleinen?

PUB

Kanker en sociale status: een realiteit!

In Frankrijk heeft een recente studie vastgesteld dat maagkanker, leverkanker, kanker van de lippen, mond en keelholte en longkanker meer voorkomen in kansarme bevolkingsgroepen, en dat zowel bij mannen als vrouwen. Omgekeerd zijn er in welstellende milieus meer gevallen van melanoom, prostaat- en teelbalkanker bij mannen en van eierstok- en borstkanker bij vrouwen.

Ongelijkheid bestrijden en het aantal gevallen van kanker verminderen

De studie besluit dat een deel van de gevallen van kanker vermeden kunnen worden door een verbetering van de levensomstandigheden en door bevordering van de gezondheid van de meest achtergestelde groepen. De strijd tegen de  sociale ongelijkheid op het vlak van gezondheid blijft een prioriteit van de internationale verenigingen die rond gezondheid werken.

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/02/2017 - 16h25
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Melanoom: loop ik een risico en wat eraan doen? Gepubliceerd op 06/08/2012 - 21h45

Hoewel melanoom slechts 10% van alle huidkankers uitmaakt, is het bijzonder agressief en is de prognose slecht. Melanoom wordt dan ook beschouwd als de ernstigste huidkanker . Vandaar het belang van een goede preventie en een tijdige opsporing.

Wat u moet weten over speekselklierkanker? Gepubliceerd op 23/09/2014 - 18h00

Speeksel is afkomstig van enkele grote en een groot aantal kleine speekselklieren. Deze kunnen getroffen worden door allerlei aandoeningen: stoornissen van hun afscheidingsfunctie, steenvorming, ontstekingen en zelfs kanker. Meestal gaat het om goeda...

Ook jonge vrouwen krijgen longkanker. Geüpdatet op 09/01/2002 - 00h00

Een dertigtal jaar geleden leerden de studenten geneeskunde dat longkanker vooral voorkwam bij mannen, gewoonlijk tussen de leeftijd van 55 en 70 jaar. Nu komt longkanker ook alsmaar meer voor bij vrouwen, ook jongere vrouwen.

Ons wapenen tegen huidkanker... Geüpdatet op 08/04/2003 - 00h00

Een bruine huidskleur is en blijft in. De risico's van overmatige blootstelling aan de zon zijn echter wel degelijk reëel. Daarbij is melanoom (huidkanker) de grootste boosdoener.

Meer artikels