Soja: nieuwe gezondheidsargumenten

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 20/09/2005 - 00h00
-A +A

Uit een studie blijkt dat er een verband bestaat tussen soja en bloeddrukdaling, terwijl veelbelovende onderzoeken erop wijzen dat een aangepaste levensstijl en voeding met voldoende soja de evolutie van prostaatkanker kunnen afremmen. Dit gele korreltje blijft dus verrassen...

PUB

Een hoge bloeddruk verhoogt het risico op hart- en vaatziekten. Eén op de tien Belgen heeft er last van. Het effect van soja op de bloeddruk werd bestudeerd in het kader van een studie bij 302 volwassen Chinezen met een hoog normale bloeddruk of met lichte hypertensie. Ze namen gedurende 12 weken 40 g soja-eiwitten in koekjesvorm in of kregen een placebo (koekjes zonder soja).

Bloeddrukdaling

Na die 12 weken waren de systolische en de diastolische druk (de twee waarden die bepaald worden bij een bloeddrukmeting) in de "sojagroep" aanzienlijk gedaald, maar nog veel sterker bij de hypertensiepatiënten dan bij de personen met een normaal hoge bloeddruk. Deze studie bevestigt dat de consumptie van soja-eiwitten de bloeddruk kan doen dalen, een werking die al vermoed werd bij vroegere studies. Wel is er vandaag bijkomende informatie nodig om dit effect te bevestigen en het precieze werkingsmechanisme te ontrafelen. Het staat echter hoe dan ook meer en meer vast dat soja goed is voor het hart (het is al bewezen dat soja-eiwitten het cholesterolgehalte verlagen).

Een alternatieve therapie bij prostaatkanker?

Een tweede studie biedt eveneens enige hoop voor mannen met prostaatkanker (ter herinnering: het gaat hier om de meest voorkomende kanker bij mannen). Alle mannen (93 in totaal) die deelnamen aan de studie hadden prostaatkanker (bevestigd via een biopsie) en beslisten om geen conventionele therapie te volgen (bestraling, chirurgie, geneesmiddelen). Ze werden verdeeld in twee groepen: de ene groep wijzigde drastisch zijn levensstijl (met matige lichaamsbeweging, zes keer per week) en zijn eetpatroon (voortaan moesten ze vegetarisch eten, met één portie soja en visolie per dag, in combinatie met vitaminesupplementen), bij de controlegroep veranderde er niets.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 20/09/2005 - 00h00 Annals of Internal Medicine, 2005, July 5; 143(1), pagina 1-9. The Journal of Urology, 2005, Septembre, Vol. 174, pagina 1065-1070.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Van soja word je honderd jaar! Geüpdatet op 17/08/2004 - 00h00

Recente studies hebben aangetoond dat de bewoners van de Okinawa-eilanden in Japan hun lange levensduur in belangrijke mate te danken hebben aan soja, en dat soja kan helpen om opvliegingen tijdens de menopauze te verminderen en het risico op hart- e...

Soja tegen kanker Geüpdatet op 10/06/2002 - 00h00

Recent werd in het prestigieuze kader van het Château du Lac in Genval een conferentie gegeven over het belang van soja in de Europese voeding.

Soja en soja-isoflavonen, een bedreiging voor het sperma? Geüpdatet op 02/09/2008 - 00h00

Mannelijke onvruchtbaarheid kan verschillende oorzaken hebben. Voeding lijkt daarbij geen onschuldige rol te spelen. Volgens Amerikaanse onderzoekers, zouden soja en isoflavonen uit soja de kwaliteit van het sperma kunnen aantasten…

Meer artikels