Softdrinks onder hoogspanning...

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 25/05/2004 - 00h00
-A +A

Bij steeds meer adolescenten nemen softdrinks de plaats in van essentiële dranken: water en vruchtensap. Die kwalijke gewoonte beïnvloedt niet alleen het gewicht, maar bevordert ook hoge bloeddruk.

PUB

Trek hebben in een limonade of een cola light volstaat niet meer om overmatig verbruik van softdrinks te rechtvaardigen, ten koste van de enige drank die noodzakelijk is voor het organisme: water. Een sterk verlaagd caloriegehalte* heeft immers geen enkele invloed op het cafeïnegehalte: dat blijft hetzelfde. Daardoor krijgen we vaak veel te veel binnen van deze natuurlijke opwekkende stof.

Cafeïnegehalte (per portie)

  • Filterkoffie (kopje) 80 mg
  • Oploskoffie (kopje) 60 mg
  • Thee (kopje) 30 mg
  • Drank van het type cola (blikje) 30 mg
  • Red Bull (blikje) 75 mg
  • Chocolade (reep) 15 mg

Niet zo " soft " voor de bloeddruk...

Uit verschillende studies is gebleken dat regelmatige en overmatige koffieconsumptie bij volwassenen het risico op hoge bloeddruk verhoogt bij sommige " gevoelige " personen. Bij tieners daarentegen zijn softdrinks de belangrijkste cafeïnebron. Een voorbeeld: in de Verenigde Staten drinkt 68 % van de tienerjongens en 62 % van de tienermeisjes tussen 12 en 17 jaar elke dag minstens één softdrink. Maar hebben softdrinks hetzelfde bloeddrukverhogende effect bij die leeftijdsgroep, die steeds meer met hypertensie kampt in de States? Een onderzoeksteam in het Medical College of Georgia, in Augusta (Georgia), probeerde voor het eerst die vraag te beantwoorden.

Gepubliceerd door Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige op 25/05/2004 - 00h00 Savoca M et al. Arch Pediatr Adolesc Med. 2004 May;158(5):473-7.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Coca-cola ontmaskerd Geüpdatet op 06/09/2005 - 00h00

Veel atleten zijn ervan overtuigd dat coca-cola bestanddelen bevat die hun prestaties opkrikken. Welnu, ze slaan de bal compleet mis!

Koffie en cafeïne: goed of slecht? Gepubliceerd op 13/04/2017 - 15h58

De lijst van de wetenschappelijk bewezen of vermeende voor- en nadelen van koffie en cafeïne is bijzonder lang. Honderden studies zijn verschenen, waarvan de resultaten elkaar soms tegenspreken.

Cafeïne en bloeddruk gaan niet goed samen! Geüpdatet op 16/10/2001 - 00h00

Het vermoeden bestond reeds lang, maar is nu eindelijk bewezen: cafeïne verhoogt de bloeddruk. Een kleine hoeveelheid koffie of een andere cafeïnehoudende drank (thee, bepaalde bruisdranken) volstaan om de bloeddruk in de slagaders (of arteriën) te v...

Meer artikels