Soep verdient ereplaats in onze voeding

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/01/2007 - 00h00
-A +A

De Week van de Soep wil de aandacht vestigen op de voordelen van deze onmisbare bereiding in onze voeding. De vijfde editie van dit evenement loopt tot 20 januari en draait rond tomatensoep met balletjes, de lievelingssoep van de Belgen.

PUB

De lievelingssoep van de Belgen

Van alle soepen - huisbereid, kant-en-klaar gekocht of opgediend in het restaurant - is tomatensoep de absolute favoriet van de Belgen. 36% van de mensen die deelnamen aan een enquête van het studiebureau Alter Echo gaf deze oep spontaan op. In Wallonië is ze iets populairder (40%) dan in Vlaanderen. 75% van de respondenten eet zijn tomatensoep bovendien liever met balletjes dan zonder. Bij de mannen lag dit percentage iets hoger (81%) dan bij de vrouwen (71%), en in Vlaanderen (82%) iets hoger dan in Wallonië (63%). Uit de studie blijkt ook dat Belgen echte soepeters zijn (meer dan 99 procent). Twee op de drie personen drinkt in de zomer meerdere keren per maand soep. In de winter eet 77 procent wekelijks soep. 66 % van de soep wordt thuis gemaakt en in 49% van de gevallen wordt ze als eerste gerecht opgediend. 81% van de Belgen heeft zijn lievelingssoep ontdekt bij zijn ouders of grootouders en 75% drinkt ze al van in zijn kindertijd. Iedereen heeft zo wel zijn voorkeur om er een persoonlijke toets aan te geven: toevoeging van kruiden, bouillonblokjes, kaas...

Een bakje gezond

De Belgen beschouwen soep als een gezond en natuurlijk kwaliteitsproduct dat voor het plezier wordt gegeten. Maar soms komen mensen er niet toe om soep te eten door gebrek aan inspiratie. Soep is nochtans met om het even welke groente te bereiden en de kant-en-klare soepen wedijveren met elkaar in verscheidenheid en originaliteit. Soep bestaat hoofdzakelijk uit water en groenten en doet het heel goed in de voedingspiramide. Eén portie soep (250 ml) levert al 1/6de van de dagelijkse hoeveelheid vocht die we volgens voedingsdeskundigen zouden moeten opnemen, en bijna twee porties (150g) van de aanbevolen vijf porties fruit en groenten.

Na de overdaad van de feesten en voor we weer in de ban van de voorjaarskuren raken, is niets zo goed als een bord soep om te voorkomen dat we gaan snoepen. Dit excellente tussendoortje bevat over het algemeen weinig calorieën en weinig vetten.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 16/01/2007 - 00h00 Persdossier "5de editie van de Week van de Soep", Knorr, december 2006.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe bereken ik mijn BMI en mijn ideale gewicht? Gepubliceerd op 23/02/2017 - 11h47

Iedereen controleert zijn gewicht op de weegschaal, met meer of minder bezorgdheid al naargelang het gewicht normaal of te hoog is. Elk van ons heeft ook een ideaal gewicht, dat is het gewicht dat past bij onze lengte. Dat ideale gewicht is een van d...

Belgen en water: een storm in een glas water! Geüpdatet op 14/06/2005 - 00h00

De Belg weet niet goed wat water is. Hij maakt zelden een weloverwogen keuze... Hij weet niet dat elk water verschillend is en leest bovendien amper de etiketten. Kortom, hij verdiept zich niet erg in al die flessen water...

Wat eten de Belgen? Deel twee Geüpdatet op 02/05/2006 - 00h00

Uit een recente enquête blijkt dat het niet zo goed gesteld is met de eetgewoonten van de Belg. Vorige week legden we het eerste deel van de resultaten voor. Vandaag het vervolg.

De wereld in een XL-versie en met een slappe buik Geüpdatet op 04/12/2007 - 00h00

Overgewicht en obesitas maken voortaan deel uit van de universele kwalen. Dit is niet zomaar een sensationeel bericht, maar een recent epidemiologisch onderzoek leert ons dat de kwaal zich overal verspreidt: het onderzoek over overgewicht betrof 63 l...

Meer artikels