• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    0 mening
  • Commentaren (0)

Soep verdient ereplaats in onze voeding

Soep verdient ereplaats in onze voedingDe Week van de Soep wil de aandacht vestigen op de voordelen van deze onmisbare bereiding in onze voeding. De vijfde editie van dit evenement loopt tot 20 januari en draait rond tomatensoep met balletjes, de lievelingssoep van de Belgen.

De lievelingssoep van de Belgen

Van alle soepen - huisbereid, kant-en-klaar gekocht of opgediend in het restaurant - is tomatensoep de absolute favoriet van de Belgen. 36% van de mensen die deelnamen aan een enquête van het studiebureau Alter Echo gaf deze oep spontaan op. In Wallonië is ze iets populairder (40%) dan in Vlaanderen. 75% van de respondenten eet zijn tomatensoep bovendien liever met balletjes dan zonder. Bij de mannen lag dit percentage iets hoger (81%) dan bij de vrouwen (71%), en in Vlaanderen (82%) iets hoger dan in Wallonië (63%). Uit de studie blijkt ook dat Belgen echte soepeters zijn (meer dan 99 procent). Twee op de drie personen drinkt in de zomer meerdere keren per maand soep. In de winter eet 77 procent wekelijks soep. 66 % van de soep wordt thuis gemaakt en in 49% van de gevallen wordt ze als eerste gerecht opgediend. 81% van de Belgen heeft zijn lievelingssoep ontdekt bij zijn ouders of grootouders en 75% drinkt ze al van in zijn kindertijd. Iedereen heeft zo wel zijn voorkeur om er een persoonlijke toets aan te geven: toevoeging van kruiden, bouillonblokjes, kaas...

Een bakje gezond

De Belgen beschouwen soep als een gezond en natuurlijk kwaliteitsproduct dat voor het plezier wordt gegeten. Maar soms komen mensen er niet toe om soep te eten door gebrek aan inspiratie. Soep is nochtans met om het even welke groente te bereiden en de kant-en-klare soepen wedijveren met elkaar in verscheidenheid en originaliteit. Soep bestaat hoofdzakelijk uit water en groenten en doet het heel goed in de voedingspiramide. Eén portie soep (250 ml) levert al 1/6de van de dagelijkse hoeveelheid vocht die we volgens voedingsdeskundigen zouden moeten opnemen, en bijna twee porties (150g) van de aanbevolen vijf porties fruit en groenten.

Na de overdaad van de feesten en voor we weer in de ban van de voorjaarskuren raken, is niets zo goed als een bord soep om te voorkomen dat we gaan snoepen. Dit excellente tussendoortje bevat over het algemeen weinig calorieën en weinig vetten.

Artikel gepubliceerd door op 16/01/2007

Bronnen: Persdossier "5de editie van de Week van de Soep", Knorr, december 2006.

Vindt u het artikel interessant?