Soep met pistou

Recept aangemaakt op 02/07/2013 - 09h54 en geüpdatet door Paule Neyrat, diététicienne op 02/07/2013 - 10h42
-A +A
Voor :
6 personen
Soort :
hoofdgerechten
Moeilijkheid :
gemiddeld
Bereidingstijd :
120 minutes
Ingrediënten :

500 g verse witte bonen
250 g sperziebonen
2 stengels prei
5 ronde courgettes
2 uien
5 teentjes look
1 wortel
4 middelgrote aardappelen
2 goed rijpe tomaten
1/2 bussel peterselie
2 blaadjes salie
5 eetlepels olijfolie
200 g schelpjes (pasta)

Voor de pistou:
5 teentjes look
1 grote bussel basilicum
10 à 12 eetlepels olijfolie
75 g geraspte parmezaan
Zout en peper

Dit is het oorspronkelijke Provençaalse recept voor soep met pistou. Het neemt iets meer tijd om klaar te maken, maar het is het gezellige zomerse gerecht bij uitstek. En nog heel volledig ook, want het bevat proteïnen, suikers en vetten: deze soep is zo vullend dat u geen ander gerecht op het menu meer nodig hebt. Een dessert zal ruimschoots volstaan. Als het nagerecht uitsluitend uit vruchten bestaat, dan zal het redelijk grote aandeel vetstoffen (olijfolie en parmezaan voor de pistou), grotendeels worden goedgemaakt.

PUB

Bereiding van de soep met pistou

Dop de witte bonen.
Haal de draadjes en de staartjes van de sperziebonen en snijd ze in blokjes.
Snijd het groen van de prei, klief de witte stengel overlangs en was hem grondig onder stromend water. Snijd hem in fijne schijfjes of hak hem fijn.

Was de courgettes en droog ze af; snijd de eindjes eraf en snij ze in blokjes.
Schil de uien en hak ze fijn.
Schil de wortel en snijd hem in blokjes.
Schil de aardappelen en snijd ze in blokjes.
Verwijder de takjes van de peterselie en snijd hem fijn.

Breng water aan de kook in een kleine kookpot. Doe de tomaten er een dertigtal seconden in en laat ze vervolgens 'schrikken' in koud water. U kunt nu heel gemakkelijk de schil eraf halen. Snijd ze in kwartjes en haal er zorgvuldig de pitjes uit.

Zet 2,5 liter water op het vuur.
Verwarm de olie zachtjes in een grote stoofpot en laat de uien erin fruiten. Voeg dan de prei en de look toe en vervolgens de tomaten.
Laat 10 minuten zachtjes inkoken.

Voeg dan alle groenten, de peterselie en de salie toe. Meng alles goed en giet het kokend water erover.
Laat een uur op een klein vuurtje pruttelen.

Proef de bouillon, voeg zout en peper naar smaak toe.

Plet de aardappelen ruw met een vork en voeg ze toe om de soep te binden.
Voeg de pasta toe en laat verder koken tot de schelpjes gaar zijn.

 

Bereid de pistou:

Pel de teentjes look, hak ze fijn en doe ze in de vijzel.
Was de basilicum en haal de blaadjes eraf. Droog ze goed en snijd ze met de schaar boven de vijzel. Stamp fijn tot u een mooie crème krijgt.

Kneed dan met de tanden van een vork de parmezaan erdoor.
Giet de olijfolie erbij, eerst druppel per druppel en daarna in geutjes. Klop hierbij de bereiding alsof u mayonaise draait.

Giet de pistou over in een soepterrine. Verdun ze met een pollepel bouillon en voeg vervolgens de rest van de soep toe. Meng nog goed en dien onmiddellijk op.

Initialement publié par Paule Neyrat, diététicienne le 02/07/2013 - 09h54 et mis à jour par Paule Neyrat, diététicienne le 02/07/2013 - 10h42
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB