SOA

Mise à jour le 26/05/2003 - 00h00
-A +A

PUB
Overzicht

Kun je een SOA alleen tijdens de menstruatiedagen oplopen?

Nee, een besmetting met een SOA kan op elke willekeurige dag in de cyclus optreden. Ieder seksueel of intiem contact met iemand die een SOA heeft, kan dus tot gevolg hebben dat de vrouw of het meisje die ziekte ook krijgt. Is het meisje of de vrouw eenmaal besmet, dan bestaat tijdens de menstruatie wel een grotere kans dat ook de baarmoeder en eventueel zelfs de eileiders ontstoken raken. Deze complicaties komen evenwel niet veel voor. Bij het geringste vermoeden van besmetting met een SOA altijd zo spoedig mogelijk medische hulp inroepen en degene met wie je vrijt.

Hoe ver gaat de zwijgplicht van een arts als ouders met vragen over tieners bij hem of haar komen met een SOA (seksueel overdraagbare aandoening)?

Komt een tiener zelf met een probleem zoals een SOA of andere aandoening bij een arts, zonder zijn of haar ouders daarin gekend te hebben, dan heeft de arts een absolute zwijgplicht. Vaak doet de patiënt een uitdrukkelijk verzoek om geheimhouding. In ernstige zaken, waarbij het van belang is dat de ouders kennis van het probleem nemen, zal de arts er bij de jongere op aandringen de ouders in te lichten om met hen overleg te kunnen plegen. Zijn beroepsgeheim belet hem echter dit zelf te doen.

Oorspronkelijk gepubliceerd op 01/04/2003 - 00h00 en geüpdatet op 26/05/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB