• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Snurken en slaperigheid veroorzaken ongevallen

Snurken en slaperigheid veroorzaken ongevallenNachtelijke ademhalingsstoornissen (snurken) met daardoor slaperigheid overdag verhogen het risico op arbeidsongevallen met 2,2. De resultaten van deze studie zouden moeten leiden tot een betere opsporing van dergelijke problemen teneinde het risico op ongevallen te beperken.

Snurken 's nachts en overdag gemakkelijk in slaap vallen zijn tekenen van wat het slaapapneusyndroom wordt genoemd, een syndroom dat wordt gekenmerkt door te lange adempauzes gedurende de nacht. Tijdens die adempauzes krijgt het lichaam te weinig zuurstof, wat schadelijk kan zijn voor de gezondheid. Zo werd aangetoond dat nachtelijke ademhalingsstoornissen (adempauzes, snurken) risicofactoren van verkeersongevallen zijn. Een recente studie toont nu aan dat ze ook aanleiding kunnen geven tot arbeidsongevallen.

Snurkers slapen slecht

In 1984 hadden 2.874 mannen van 30 tot 64 jaar uit de Zweedse stad Uppsala een vragenlijst over snurken ('s nachts) en overdreven slaperigheid overdag ingevuld. Tien jaar later werden 2.009 van de 2.874 mannen (73,8%) opnieuw ondervraagd, ditmaal over het optreden van arbeidsongevallen tussen 1985 en 1994. Er werden 345 arbeidsongevallen geregistreerd bij 247 personen. Bij analyse van de vragenlijsten bleek dat het slaapapneusyndroom, met daardoor overmatige slaperigheid overdag, het risico op arbeidsongevallen met een factor 2,2 verhoogde. Snurken zonder slaperigheid overdag en slaperigheid zonder snurken 's nachts verhoogden de frequentie van arbeidsongevallen niet.Door ademhalingsstoornissen tijdens de slaap vroegtijdig op te sporen en te behandelen, zouden we dus het aantal arbeidsongevallen kunnen verminderen.Als u dergelijke symptomen hebt, moet u er zeker met uw arts over spreken. Zo nodig zal uw arts u verwijzen naar een centrum dat gespecialiseerd is in het diagnosticeren van het slaapapneusyndroom. Er zijn behandelingen beschikbaar die uw leven kunnen veranderen. Meer daarover volgende week.

Artikel gepubliceerd door op 03/02/2002

Bronnen: Lindberg E. Am J Respir Crit Care Med 2001;164: 2031-35.

Vindt u het artikel interessant?