• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Snijplanken zijn microbe-haarden

Snijplanken zijn microbe-haardenSnijplanken zijn echte microbehaarden, iets wat we vaak over het hoofd zien. Alleen met drastische maatregelen is dit hardnekkige ongedierte uit te roeien.

Snijplanken: een kolonie bacteriën in elk spleetje

Op een snijplank vieren de microben dag en nacht feest, zowel op uw aanrecht, in uw gootsteen als opgeborgen in de kast. Dat komt omdat telkens als u snijdt er automatisch krassen bijkomen. Die krassen vormen ontelbare oneffenheden, plekken waarin bacteriën en andere microben zich kunnen nestelen. Als je het bekraste oppervlak erbij zou nemen, zou het reële oppervlak van desnijplank gewoon met factor 3 of 4 stijgen!
En eenmaal erin genesteld, vermeerderen de bacteriën zich moeiteloos en zijn ze bijna niet meer weg te krijgen. Ze zitten verstopt in de spleetjes en gewoon met de spons over de plank gaan helpt dan niet om ze te verwijderen. Omdat ze microscopisch klein zijn, kan het water er niet bij - ongeacht of u de plank onder de kraan houdt of onderdompelt in de gootsteen. Bovendien scheiden ze na een tijd een vloeistof af die ze beschermt en die bestand is tegen afwasproducten.

Houten of plastic plank?

Een houten plank is in ieder geval een grotere haard voor microben. Planken van plastic zijn minder krasgevoelig (er komen minder krassen op en die zijn minder diep), maar na verloop van tijd krijg je ook daar hetzelfde scenario. Het beste is dan ook om houten planken te vermijden en planken in plastic te gebruiken en die regelmatig te vervangen.

Artikel gepubliceerd door op 06/05/2008

Bronnen: "100 réflexes bonne hygiëne", Anne Dufour, uitgeverij Leduc.

Vindt u het artikel interessant?
 
Gezonde voeding en slank
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie