Snijplanken zijn microbe-haarden

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 06/05/2008 - 00h00
-A +A

Snijplanken zijn echte microbehaarden, iets wat we vaak over het hoofd zien. Alleen met drastische maatregelen is dit hardnekkige ongedierte uit te roeien.

Snijplanken: een kolonie bacteriën in elk spleetje

Op een snijplank vieren de microben dag en nacht feest, zowel op uw aanrecht, in uw gootsteen als opgeborgen in de kast. Dat komt omdat telkens als u snijdt er automatisch krassen bijkomen. Die krassen vormen ontelbare oneffenheden, plekken waarin bacteriën en andere microben zich kunnen nestelen. Als je het bekraste oppervlak erbij zou nemen, zou het reële oppervlak van desnijplank gewoon met factor 3 of 4 stijgen!
En eenmaal erin genesteld, vermeerderen de bacteriën zich moeiteloos en zijn ze bijna niet meer weg te krijgen. Ze zitten verstopt in de spleetjes en gewoon met de spons over de plank gaan helpt dan niet om ze te verwijderen. Omdat ze microscopisch klein zijn, kan het water er niet bij - ongeacht of u de plank onder de kraan houdt of onderdompelt in de gootsteen. Bovendien scheiden ze na een tijd een vloeistof af die ze beschermt en die bestand is tegen afwasproducten.

Houten of plastic plank?

Een houten plank is in ieder geval een grotere haard voor microben. Planken van plastic zijn minder krasgevoelig (er komen minder krassen op en die zijn minder diep), maar na verloop van tijd krijg je ook daar hetzelfde scenario. Het beste is dan ook om houten planken te vermijden en planken in plastic te gebruiken en die regelmatig te vervangen.

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles op 06/05/2008 - 00h00 "100 réflexes bonne hygiëne", Anne Dufour, uitgeverij Leduc.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Waterkoelers en onze gezondheid: doen of niet doen? Geüpdatet op 26/07/2016 - 17h01

Waterkoelers zijn niet meer weg te denken uit de bedrijven en publieke ruimtes. Maar zijn deze automaten waaruit gekoeld drinkwater kan worden getapt nu goed of slecht voor onze gezondheid? Want ze zijn helaas niet vrij van hormoonverstoorders en mic...

Darmen: vertroetel uw microbioom! Geüpdatet op 12/01/2016 - 10h44

Waarom vertroetelen? Omdat die miljarden bacteriën , ze worden aangeduid met de term microbioom , continu in uw darmen aan het werk zijn om u tegen allerlei soorten kwalen te beschermen. Maar die bacteriën hebben ook een beslissende invloed op uw eet...

Probiotica: wat moeten we ervan denken? Gepubliceerd op 06/04/2016 - 13h20

Probiotica behoren tot de meest omstreden voedingsstoffen van de voorbije jaren. Er zijn al heel wat studies van soms bedenkelijke kwaliteit aan gewijd. Waar staat de wetenschap vandaag inzake probiotica ?

Meer artikels