• rating
    • rating
    • rating
    • rating
    • rating
    1 mening
  • Commentaren (0)

Snakken naar de lente!

Artikel gepubliceerd door op 22/03/2011


Snakken naar de lente!

Hoewel de lente officieel begint op 21 maart, hebben we wat het weer betreft nog geen zekerheid. En wie nu al een minimum aan seizoensgroenten en -fruit wil eten, heeft nog niet veel keuze. Hoe houden we dit vol tot aan de eerste aardbeien?

Krokante slaatjes ook lekker op het einde van de winter

Tijdens de zomermaanden is het altijd aangenaam te kunnen smullen van heerlijke verse groenten. Maar op dit tijdstip van het jaar zijn tomaten en komkommers weliswaar verkrijgbaar, maar vrij duur en vooral smakeloos. Gelukkig zijn er alternatieven. Er is nog altijd witloof, maar als kaas en noten u te veel aan de winter herinneren, kunt u het combineren met appelen of groene selder om een frisse en minder gebruikelijke smaak te verkrijgen. Denk ook aan venkel: vermengd met de laatste nog 'toonbare' sinaasappels, zorgt venkel eveneens voor een frisse smaak.

 

En hoe zit het met fruit in deze periode van het jaar?

Voor fruit is het zelfs nog iets moeilijker. De kalender van het OIVO is niet bemoedigend: naast de appelen, peren, bananen en citroenen die we de hele winter al gegeten hebben, is de keuze nog beperkt. Om deze vruchten een lentesmaakje te bezorgen, kunt u in plaats van kaneel en vanille – die het goed doen tijdens de wintermaanden – meer pittige en frissere smaken gebruiken zoals gember en kardemom. Denk ook aan basilicum, dat perfect past bij elk citroendessert.

Wilt u geen appel meer zien in uw fruitschaal en wenst u nu echte lentevruchten? Dan moet u vals spelen… Opteer in dit geval voor diepvriesfruit en maak een soepje van rode vruchten die u opdient met speculaas. Een gemakkelijk, heerlijk en vitaminerijk nagerecht! U kunt ook fruit in blik kopen om aan de nodige dosis vezels te geraken. Heerlijk met een portie yoghurt of een eetlepel mascarpone.

 

Probeer nog even vol te houden: het rabarberseizoen nadert en ook de eerste aardbeien zijn niet meer veraf…

Artikel gepubliceerd door op 22/03/2011

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Hoever kunnen we gaan om af te vallen?

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 20/04/2016 11:24

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Diëten via geluid? Volgens een studie zouden we minder eten als we last hebben van de geluiden die we tijdens het eten maken. Het is eigenlijk niets nieuws : zich bewust zijn van wat men eet, ...

Soylent: als voedsel alleen maar een extra zorg wordt

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 2/09/2013 09:25

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Hoe werkt het? Soylent is een poeder dat vermengd moet worden met water. De zo verkregen vloeistof bevat alle noodzakelijke voedingsstoffen– eiwitten, suikers, vezels, vitamines, enz. Alles behalve ...

Pleidooi voor een ontbijt "van het huis"

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 17/01/2012 11:46

  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating

Het ontbijt is belangrijk Studies hebben al aangetoond dat ‘s ochtends ontbijten de kans op snoepen en tussendoortjes in de loop van de dag vermindert. En als we ‘s ochtends al eten, doen we dat ook ...