• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Slechts 10% van de patiënten met de ziekte van Alzheimer wordt behandeld!

Slechts 10% van de patiënten met de ziekte van Alzheimer wordt behandeld!Slechts 10% van de 200.000 Belgen met de ziekte van Alzheimer (ongeveer 2% van de totale bevolking) krijgt een aangepaste behandeling. Waarom? Eén van de belangrijkste oorzaken is dat de diagnose vaak te laat wordt gesteld. Bovendien moet de omgeving zelf grotendeels instaan voor de behandeling en de kosten zelf betalen.

Een onderschatte ziekte

De ziekte van Alzheimer is de vierde doodsoorzaak, net na hart- en vaatziekten, kanker en cerebrovasculaire accidenten (of beroerte). De prevalentie van matige en ernstige dementie stijgt exponentieel met de leeftijd. In België bedraagt de prevalentie bij mannen en vrouwen van 65-69 jaar resp. 0,6% en 0%, maar op de leeftijd van 85 jaar bedragen die percentages resp. 19,7% en 30,3%.

Duidelijk ondergediagnosticeerd

Het aantal nieuwe gevallen in België wordt geraamd op 14.400 per jaar, maar slechts 50% daarvan wordt gediagnosticeerd, en slechts 30% van de patiënten bij wie de diagnose werd gesteld, wordt behandeld. Uiteindelijk krijgt slechts 10% van de patiënten met de ziekte van Alzheimer een passende behandeling. Het vroegtijdig stellen van de diagnose is dus van primordiaal belang.

Artikel gepubliceerd door op 15/10/2001

Bronnen: Le Quotidien du Médecin, nr. 6971, 20 september 2001.

Vindt u het artikel interessant?