Slechte slaper: slechte chauffeur

Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 17/12/2002 - 00h00
-A +A

Meer dan 5 miljoen Europeanen lijden aan het slaapapneusyndroom. Overdag zijn die mensen vaak slaperig: ze kunnen op elk ogenblik achter het stuur inslapen!

PUB

Daarom heeft de Europese Vereniging voor Pneumologie gevraagd bij het toekennen van het rijbewijs rekening te houden met het slaapapneusyndroom!Het obstructieve slaapapneusyndroom komt zeer frequent voor en is na astma nu zelfs de frequentste chronische ademhalingsziekte geworden. De apneu wordt veroorzaakt door een periodieke obstructie van de bovenste luchtwegen. Dat leidt tijdens de slaap tot talrijke adempauzes en een daling van de zuurstofconcentratie in het bloed. Gemiddeld komen die adempauzes om de 12 minuten voor, dus ongeveer 5-maal per uur of tientallen malen per nacht. Uiteindelijk heeft dat tot gevolg dat 4 tot 8% van de mannen en 2% van de vrouwen overdag overmatig vermoeid zijn, concentratiestoornissen vertonen en frequent slaperig zijn.

Desastreuze gevolgen

Het slaapapneusyndroom is de belangrijkste oorzaak van slaperigheid overdag en is verantwoordelijk voor ongevallen thuis, op het werk en op de weg. In Groot-Brittannië zou inslapen achter het stuur verantwoordelijk zijn voor 20 tot 25% van de ongevallen op de autosnelweg, waaronder veel kettingbotsingen. Volgens een studie die in het beroemde wetenschappelijk tijdschrift “European Respiratory Journal” werd gepubliceerd, lopen mensen met een slaapapneusyndroom 6- tot 7-maal meer risico om een verkeersongeval te veroorzaken.

Opsporen en behandelen

Alle automobilisten in Europa met een slaapapneusyndroom zouden zich moeten laten behandelen als ze hun rijbewijs willen behouden. Er bestaat een efficiënte behandeling, met name een neusmasker dat zorgt voor een positieve druk bij het ademen. Maar veel patiënten weten niet dat ze aan een slaapapneusyndroom lijden of ontdekken het te laat, soms op tragische wijze na een verkeersongeval.

In Frankrijk, België, Spanje, Groot-Brittannië en Nederland maakt het slaapapneusyndroom deel uit van de ziekten die onverenigbaar zijn met het besturen van een wagen.
Gepubliceerd door Dr. Philippe Presles, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 17/12/2002 - 00h00 Europese Vereniging voor Pneumologie, november 2002. European Respiratory Journal, december 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Slaapapneu: snurkende chauffeurs remmen minder snel Geüpdatet op 14/11/2006 - 00h00

Slaapapneu , een aandoening waarbij de patiënt tijdens zijn slaap af en toe gedurende korte tijd stopt met ademen, komt vaker voor bij mensen die snurken. Uit een studie blijkt nu dat het syndroom de reactietijd aan het stuur vergroot en de waakzaamh...

Obstructieve slaapapneu: iedereen loopt risico! Gepubliceerd op 11/06/2013 - 12h04

Leeftijd en Body Mass Index (BMI) zijn bekende risicofactoren van het obstructieve slaapapneusyndroom (SAS). Toch komt deze stoornis ook voor bij andere leeftijds- en gewichtscategorieën. Dit duidelijke risicoprofiel zou tot een onderdiagnose van and...

Slaapapneu: wat is het? Wat zijn de symptomen? Gepubliceerd op 13/04/2016 - 11h48

Het slaapapneusyndroom wordt gekenmerkt door regelmatige adempauzes 's nachts. Het slaapapneusyndroom wordt veroorzaakt door het inzakken van de bovenste luchtwegen, wat leidt tot een progressieve verstikking tot de patiënt er wakker van wordt. De sl...

Slaapapneu: beter leven met de apparatuur Geüpdatet op 15/06/2016 - 09h57

Ongeveer 5% van de bevolking heeft last van slaapapneu . Veel mensen weten helemaal niet dat ze slaapapneu hebben. Maar voor patiënten bij wie de diagnose van deze slaapstoornis wel gesteld is, kan een zogenaamde CPAP-behandeling met permanente posit...

Meer artikels