• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  21 mening
 • Getuigenissen (0)

Slechte nachtrust versterkt risico op hoge bloeddruk

Slechte nachtrust versterkt risico op hoge bloeddruk

Steeds meer studies tonen aan dat onze nachtrust een belangrijke impact heeft op ons lichaam. Zo is er een verband gevonden tussen een slechte nachtrust en een hoge bloeddruk.

De nachtrust speelt in op de hoge bloeddruk

Aan de studie namen honderden mannen ouder dan 65 jaar deel. De onderzoekers bestudeerden twee maal hun nachtrust, met een tussenperiode van vier jaar. Van de mannen die bij de eerste test geen hoge bloeddruk hadden, werd de bloeddruk bij de tweede test nagegaan. Resultaat: een slechte nachtrust verhoogt de kans om na enkele jaren een hoge bloeddruk te krijgen.

 

Meer bepaald verhoogt het gebrek aan non-remslaap, ook wel de trage slaap genaamd, het risico op een hoge bloeddruk. Deze fase van de nachtrust loopt vanaf ongeveer een uur nadat u in slaap valt tot de paradoxale slaapfase. Tijdens deze non-remslaapfase is het lichaam het minst actief en wordt de mens ook het moeilijkst wakker. Bij mensen met een verhoogde bloeddruk duurt deze fase minder lang, terwijl de fases met lichte slaap en het inslapen, langer zijn.

 

Andere tekenen van een slechte nachtrust, zoals ademhalingsproblemen, het verminderd aantal slaapuren of de verdeelde nachtrust, worden niet onmiddellijk verbonden met een hoge bloeddruk. Maar ze houden wel verband met de vermindering van de non-remslaap. Laat dus regelmatig uw bloeddruk testen, als u weet dat u een slechte nachtrust hebt. Het duurt immers een tijdje voor de eerste symptomen tevoorschijn komen. Na verloop van enkele jaren verhoogt een hoge bloeddruk de kans sterk op onder andere een beroerte of een hartstilstand.

 

Volgens de onderzoekers zouden de resultaten ook voor vrouwen gelden, hoewel dat niet werd onderzocht.

Artikel gepubliceerd door op 05/09/2011

Bronnen: Fung, M. Hypertension: Journal of the American Heart Association, published online Aug. 29, 2011.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten