Slechte gewoonten: kunnen we ze afleren?

Article créé le 13/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 12/11/2012 - 14h13
-A +A

Opstaan en meteen de mails voor het werk checken, voor de buis eten, roken en intussen een glaasje drinken ...

Wil u graag komaf maken met sommige van uw gewoontes?

Dankzij een ontdekking van de onderzoekers van het MIT zou die droom ooit werkelijkheid kunnen worden.

Gewoonten: leven op ‘automatische piloot’

U verlaat het werk, uw hoofd nog vol van wat er die dag allemaal is gebeurd en kruipt achter het stuur van uw wagen. U bent zo in beslag genomen dat u 20 minuten later beseft dat u bijna thuis bent en niet eens gedacht hebt aan de weg die u genomen hebt. Veel mensen zullen zich in dit voorbeeld herkennen! We maken allemaal van die momenten mee waarop we op ‘automatische piloot’ leven.

Wetenschappers van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) hebben ontdekt welke zone in de hersenen die ‘automatische piloot’ in gang zet als dat gewenst is. De zone controleert volgens hen welke gebruikelijke handelingen op welke momenten worden uitgevoerd zodat u bijvoorbeeld ’s ochtends uw pc en uw koffiezet aanzet zonder erbij na te denken. Of bijvoorbeeld automatisch naar uw sigaretten grijpt als u zich een glas Chardonnay inschenkt.

Een nieuwe techniek om gewoonten af te leren

Toen ze de ON-knop van onze gewoonten hadden ontdekt, wilden de onderzoekers van het MIT weten of het ook mogelijk was om die op OFF te zetten. Dankzij de optogenetica (een nieuwe methode waarmee we neuronen via licht kunnen sturen en bevelen kunnen geven) hebben ze die zone tijdelijk buiten werking gezet bij knaagdieren.

Resultaat: hun gewoonten (een parcours in een labyrint) verdwenen! Een veelbelovende ontdekking voor de behandeling van obsessieve compulsieve stoornissen (OCS) en psychische afhankelijkheid bij verslaafden. De techniek bevindt zich nu echter nog in een experimenteel stadium.

Billet initialement publié le 13/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 12/11/2012 - 14h13
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe houdt u uw goede voornemens vol? Gepubliceerd op 26/12/2011 - 03h39

Voornemens worden altijd met de beste bedoelingen gemaakt. Maar soms vergeten we ze al snel! Misschien bent u van plan om met het nieuwe jaar een nieuwe start te nemen. Deze tips kunnen u helpen om u aan uw mooie beloften te houden.

Vijf oefeningen om uw nekspieren te versterken Gepubliceerd op 29/02/2016 - 22h40

Hebt u gevoelige nekwervels? Veroorzaken uw nek of uw schouders soms ongemakken of zelfs pijn? Dan is het misschien tijd om de spieren van uw nekstreek te versterken. Hieronder vindt u 5 oefeningen specifiek voor de nekspieren. Doe ze verschillende k...

Diabetes: de basisregels voor de voeding Gepubliceerd op 09/11/2012 - 10h47

Diabetes is niet te genezen , met geen enkele behandeling. Maar diabetici kunnen wel de mogelijke complicaties van diabetes helpen voorkomen door een bepaalde levenshygiëne aan te kweken en die jaar na jaar te blijven volhouden. Hieronder vindt u de...

Meer artikels