Slechte gewoonten: kunnen we ze afleren?

Article créé le 13/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 12/11/2012 - 14h13
-A +A

Opstaan en meteen de mails voor het werk checken, voor de buis eten, roken en intussen een glaasje drinken ...

Wil u graag komaf maken met sommige van uw gewoontes?

Dankzij een ontdekking van de onderzoekers van het MIT zou die droom ooit werkelijkheid kunnen worden.

PUB

Gewoonten: leven op ‘automatische piloot’

U verlaat het werk, uw hoofd nog vol van wat er die dag allemaal is gebeurd en kruipt achter het stuur van uw wagen. U bent zo in beslag genomen dat u 20 minuten later beseft dat u bijna thuis bent en niet eens gedacht hebt aan de weg die u genomen hebt. Veel mensen zullen zich in dit voorbeeld herkennen! We maken allemaal van die momenten mee waarop we op ‘automatische piloot’ leven.

Wetenschappers van het MIT (Massachusetts Institute of Technology) hebben ontdekt welke zone in de hersenen die ‘automatische piloot’ in gang zet als dat gewenst is. De zone controleert volgens hen welke gebruikelijke handelingen op welke momenten worden uitgevoerd zodat u bijvoorbeeld ’s ochtends uw pc en uw koffiezet aanzet zonder erbij na te denken. Of bijvoorbeeld automatisch naar uw sigaretten grijpt als u zich een glas Chardonnay inschenkt.

Een nieuwe techniek om gewoonten af te leren

Toen ze de ON-knop van onze gewoonten hadden ontdekt, wilden de onderzoekers van het MIT weten of het ook mogelijk was om die op OFF te zetten. Dankzij de optogenetica (een nieuwe methode waarmee we neuronen via licht kunnen sturen en bevelen kunnen geven) hebben ze die zone tijdelijk buiten werking gezet bij knaagdieren.

Resultaat: hun gewoonten (een parcours in een labyrint) verdwenen! Een veelbelovende ontdekking voor de behandeling van obsessieve compulsieve stoornissen (OCS) en psychische afhankelijkheid bij verslaafden. De techniek bevindt zich nu echter nog in een experimenteel stadium.

Billet initialement publié le 13/11/2012 - 00h00 et mis à jour par Barbara Delbrouck, gezondheidsjournaliste le 12/11/2012 - 14h13
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Leer anderen uw aandacht te schenken Geüpdatet op 15/03/2005 - 00h00

Als een kind u een gedicht voordraagt, een muziekstuk speelt of een liedje zingt, geeft het u een geschenk. Het biedt u en de eventuele toeschouwers of toehoorders het resultaat aan van zijn inspanningen, zijn repetities. Hoe moet u daarop reageren?

Hoe kunt u gezonder leven? Geüpdatet op 28/04/2015 - 08h52

U wilt gezonder eten, voldoende bewegen en elke dag tandfloss gebruiken? Wel, u bent niet de enige… Gezondheid is heel vaak een kwestie van gewoonten . De hamvraag luidt: hoe kweekt u de juiste gewoonte aan en houdt u er zich ook aan?

Hoe ruzie maken als koppel? Gepubliceerd op 12/07/2016 - 13h07

Een ruzie kan een gezond communicatiemiddel zijn. Het is een manier om woede te uiten, een natuurlijke emotie die je niet mag verdrukken. Sommige ruzies zijn destructief, dat is een feit, maar als men de nodige voorzorgen neemt kunnen ruzies ook een...

Meer artikels