• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  8 mening
 • Getuigenissen (0)

Slechte adem? Hoe kunt u het voorkomen en kwijtraken?

Slechte adem? Hoe kunt u het voorkomen en kwijtraken?

Niets is zo vervelend als een slechte adem. Het verpest het leven van degene die er last van heeft - en het weet -, maar ook van wie ermee samenleeft.

Wat is de oorzaak van een slechte adem en hoe raken we ervan af?

Tijdelijke slechte adem

Iedereen weet het wel: als we gewassen uit de Alliaceae familie eten zoals prei, bieslook, sjalotjes, uien en vooral look, werkt de geur ervan korte of lange tijd door in onze adem.

En hoe meer we ervan eten, hoe sterker de slechte adem is en hoe langer we die ook houden. Vooral als we ze rauw eten, ruiken we er vaak nog uren later naar.

Dat komt door de zwavelverbindingen in deze groenten. Die worden in de loop van de spijsvertering afgegeven.

Bij het koken of stomen verdampt het grootste deel van die zwavelverbindingen. Leg dus geen deksel op de pot als u preisoep of een schotel met uien maakt.

Bij look zit de slechte geur geconcentreerd in de kiem. Snij de teentjes dus in tweeën en haal er de kiem uit. Zo sluit u het grootste deel van het risico uit.

 

Wat te doen tegen een tijdelijke slechte adem?

Jammer genoeg helpt tanden poetsen niet, want deze onaangename geuren komen uit het spijsverteringskanaal. Een kauwgom met muntsmaak heeft maar een tijdelijk effect.

Mijd deze groenten dus systematisch vóór een avondje met uw lief. Als dat niet kan, kunt u op peterseliebladeren kauwen. Dit kruid bevat veel antioxidanten en die nemen die zwavelverbindingen gedeeltelijk op. Poets daarna wel uw tanden zodat u geen groene restjes op uw tanden hebt.

U kunt ook op venkel-, kardemom- of anijszaadjes knabbelen of op een kaneelstaafje zuigen, Die middeltjes zijn veel doeltreffender dan het kauwen op koffiebonen, een vaak aanbevolen trucje.

Voor wie geen venkel- of kardemomzaadjes en ook geen kaneelstaafjes in huis heeft, bestaan er lekkere snoepjes met anijspastiles zoals Anis de Flavigny of de Pastilles de Vichy. Die vindt u overal.

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 22/11/2016
Origineel artikel geschreven door op 22/05/2012

Dit artikel maakt deel uit van het dossier Veel voorkomende, maar erg hinderlijke mondkwalen!

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden