• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  5 mening
 • Commentaren (0)

Slapen: vooral een kwestie van loslaten

Artikel gepubliceerd door op 26/08/2014


Slapen: vooral een kwestie van loslaten

We kunnen heel veel tips geven om het in- en doorslapen te bevorderen. Op zich zijn ze vaak heel nuttig en efficiënt.

Alleen is gewoon al die poging doen om in te slapen voor sommigen genoeg om wakker te blijven! Hoe raken we uit die paradox?

Slapen, routines en valkuilen

Ontwikkel een routine om beter in te slapen. Die raad wordt vaak gegeven. En terecht: als we onszelf zo instellen of programmeren om na bepaalde activiteiten in te slapen, zal het ons helpen als we die activiteiten herhalen.
Het enige probleem is dat we ons ook op een negatieve manier kunnen programmeren.

Stel dat iemand moeilijk kan inslapen en een routine ontwikkelt om zich daarbij te helpen. Als die routine niet van meet af aan werkt, bestaat het gevaar dat hij ze gaat associëren met, jawel, het feit dat hij niet kan inslapen. Dat betekent dat de handelingen die normaal goed zijn om ons te helpen inslapen hem voortaan net uit de slaap zullen houden!

Loslaten en mindfulness

Het is moeilijk om zoiets onoplosbaars op te lossen, en niets doen verhelpt het slaapprobleem ook niet.

Misschien is de oplossing gewoon om de routines die aan het moment van het inslapen voorafgaan om te zetten in inslaaprituelen. Als we ons proberen te programmeren om in te slapen, is het niet zo belangrijk met welke activiteit we dat nu precies doen. Wat echt telt, is wat er in ons hoofd omgaat terwijl we die activiteit doen. De tanden poetsen, een beetje orde scheppen in de kast, de kleren klaarleggen voor ‘s ochtends, alles kan dienen als ritueel om in te slapen.

Maar we moeten ons daarbij wel in de juiste stemming brengen, en daarvoor moeten we ons op onszelf concentreren en de continue stroom van - stresserende of toch zeker opwekkende - gedachten doorbreken die ons vaak hinderen om in te slapen.

Mindfulness kan u daarbij helpen. Als u bezig bent met die activiteiten, concentreer u dan op uw gevoelens en wat u waarneemt. Laat uw gedachten los, laat ze oplossen zonder erbij stil te staan. Doe dat een paar minuten lang en u zult zich al meer ontspannen voelen en makkelijker de rust vinden die nodig is om in te slapen...

Artikel gepubliceerd door op 26/08/2014

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?
 
Bekijk ook de andere blogposts :
Slaapdronkenheid en andere nieuwe ziektes

Door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 29/08/2014 15:41

 • rating
 • rating
 • rating
 • rating
 • rating

Wat is slaapdronkenheid? Slaapdronkenheid is een slaapstoornis waarbij mensen verward zijn als ze wakker worden. Mensen met deze aandoening hebben het heel moeilijk om wakker te worden. Ze voelen zich...