Slagaderverkalking: wat we erover moeten weten

Gepubliceerd op 11/04/2003 - 00h00
-A +A

Slagaderverkalking - de officiële medische naam is atherosclerose - is een ernstige aandoening van de slagaderwand.

PUB

Inleiding

Aderverkalking is dus een foute aanduiding en bovendien is er niet uitsluitend sprake van een verkalking, want bij deze aandoening spelen zich vele processen in bloed en vaatwand af.Bij een te hoge concentratie vetten of vetachtige stoffen in het bloed zetten deze zich op de binnenwand af. Ze blijven er als het ware op kleven.Vet en cholesterol hopen zich ook in de vaatwand op en de bloedvaten worden nauwer. Er kan nu minder bloed door dan voorheen. Het hart en andere delen van het lichaam komen daardoor energie te kort. Er kan niet meer zoveel werk worden verzet. Dit kan uiteindelijk leiden tot een totale verstopping.Meer dan 40 procent van de sterfte op middelbare leeftijd wordt toegeschreven aan slagaderverkalking of de gevolgen ervan. Ter voorkoming van deze aandoening is het van groot belang het gehalte aan cholesterol en vetten in de voeding te beperken.

Algemene richtlijnen dieet

Als gebleken is dat het cholesterolgehalte van uw bloed is verhoogd, schrijft uw arts een dieet voor, waarin vetten die rijk zijn aan cholesterol en verzadigde vetzuren (bijvoorbeeld roomboter, gewone margarine en bak- en braadvet) vervangen zijn door vetten die overwegend onverzadigde vetzuren bevatten. Hiermee wordt een verlaging van het cholesterolgehalte van het bloed nagestreefd.

  • Dierlijk vet (behalve vis) is rijk aan verzadigde vetzuren. Gebruik daarom geen:
  • - vet vlees- vette jus- vette vleeswaren- boter- gewone margarine- vette kaas- room
  • In plaats van vet vlees en vette kaas kunt u gebruik maken van:
  • - alle soorten vis- mager vlees- magere vleeswaren- magere kaas
  • In plaats van boter en gewone margarine kunt u gebruik maken van dieetmargarines en sommige halvarines.
  • De warme maaltijd kunt u ook bereiden met maïsolie, zonnebloemolie en soja-olie. Gebruik van deze vetten ook niet te veel.
  • Breng voldoende afwisseling in de voeding door steeds een andere keuze te maken uit de toegestane gerechten.
  • Roken en het gebruik van alcoholische dranken is minder gewenst. Raadpleeg over het gebruik uw arts.
  • Voldoende ontspanning en lichaamsbeweging hebt u in ieder geval nodig.
  • Een goede voeding verkrijgt u wanneer u dagelijks een keuze maakt uit alle hieronder genoemde groepen :
- magere melk, karnemelk, magere yoghurt;- aardappelen, groenten en fruit;- mager vlees, magere vleeswaren en vooral vis;- brood (liefst bruin) en andere graanproducten zoals rijst, havermout en cornflakes;- dieetmargarine, olie en toegestane halvarines.

Gepubliceerd op 11/04/2003 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Tien tips voor een cholesterolarme voeding Gepubliceerd op 09/10/2015 - 11h28

Hebt u net de diagnose gekregen dat uw cholesterol te hoog is? Dan hebt u geen tijd te verliezen en moet u nu uw eetgewoonten veranderen. Het helpt ook echt. Als u op uw voeding let, kunt u uw slechte cholesterol doeltreffend verlagen. Als u het diee...

Diabetes: de basisregels voor de voeding Gepubliceerd op 09/11/2012 - 10h47

Diabetes is niet te genezen , met geen enkele behandeling. Maar diabetici kunnen wel de mogelijke complicaties van diabetes helpen voorkomen door een bepaalde levenshygiëne aan te kweken en die jaar na jaar te blijven volhouden. Hieronder vindt u de...

Meer artikels