Slachtoffer van een inbraak: hoe ermee omgaan?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/11/2015 - 12h17
-A +A

Elk jaar hebben in België 70.000 inbraken plaats. Dat zijn er zowat 190 per dag.

Hoe reageer je op zo'n agressieve inbreuk?

PUB

Inbraken zijn pijnlijk

Een eerste vaststelling is dat een inbraak in uw woonst het veiligheidsgevoel aantast. Het huis wordt beschouwd als iets intiems, als een privé domein en na een inbraak moet men vaststellen dat die gedachte een illusie is. Dat kan zwaar aankomen.

Veiligheidsgevoel

Het veiligheidsgevoel maakt deel uit van levensnoodzakelijke behoeften zoals eten, drinken en slapen. Als aan de basisbehoeften niet voldaan wordt, dan kan men zich slecht voelen of angstig zijn en kunnen concentratiestoornissen optreden.

Net zoals een hongergevoel verhindert dat men duidelijk kan denken, bemoeilijkt het onveiligheidsgevoel de slaap, de innerlijke rust en de energie die nodig is om 'verder te gaan'. De energie wordt grotendeels opgeslokt door stress.

Inbraak, inbreuk en verkrachting

Voor sommige mensen is een woonst een verlengstuk van zichzelf. Dat verklaart waarom soms erg hevig gereageerd wordt op een inbraak. "Het leek wel alsof ik verkracht werd", zo zegt Nathalie. "Ze hebben ingebroken in mezelf".

Het zijn ook woorden die gebruikt worden bij een verkrachting. "Ze hebben me gedwongen, ze zijn binnengedrongen tegen mijn wil". Het 'binnendringen' is een term die ook gebruikt wordt om seksuele penetratie te beschrijven.

Dat verklaart de felheid van de gevoelens. Mensen die hun woonst niet zien als een verlengde van zichzelf, beschrijven hun gevoelens niet op zo'n manier.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 07/10/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/11/2015 - 12h17
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Hoe overleef je een complex? Geüpdatet op 03/04/2007 - 00h00

Dat diegene zonder een of meerdere complexen de eerste steen werpt! Wat de mensen van elkaar doet verschillen, zijn niet zozeer de complexen zelf, maar wel de manier om ermee om te gaan. Sommige kunnen dat erg goed, terwijl anderen de indruk hebben d...

Genot heeft tijd nodig Geüpdatet op 21/12/2004 - 00h00

Mannen en vrouwen hebben niet hetzelfde seksritme. Mannen laten zich leiden door hun driften, raken snel opgewonden en willen even snel klaarkomen. Vrouwen daarentegen willen letterlijk en figuurlijk aftasten en hebben een lang voorspel nodig vóór er...

Meer artikels