Slachtoffer van een inbraak: hoe ermee omgaan?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 10/11/2015 - 12h17
-A +A

Elk jaar hebben in België 70.000 inbraken plaats. Dat zijn er zowat 190 per dag.

Hoe reageer je op zo'n agressieve inbreuk?

Inbraken zijn pijnlijk

Een eerste vaststelling is dat een inbraak in uw woonst het veiligheidsgevoel aantast. Het huis wordt beschouwd als iets intiems, als een privé domein en na een inbraak moet men vaststellen dat die gedachte een illusie is. Dat kan zwaar aankomen.

Veiligheidsgevoel

Het veiligheidsgevoel maakt deel uit van levensnoodzakelijke behoeften zoals eten, drinken en slapen. Als aan de basisbehoeften niet voldaan wordt, dan kan men zich slecht voelen of angstig zijn en kunnen concentratiestoornissen optreden.

Net zoals een hongergevoel verhindert dat men duidelijk kan denken, bemoeilijkt het onveiligheidsgevoel de slaap, de innerlijke rust en de energie die nodig is om 'verder te gaan'. De energie wordt grotendeels opgeslokt door stress.

Inbraak, inbreuk en verkrachting

Voor sommige mensen is een woonst een verlengstuk van zichzelf. Dat verklaart waarom soms erg hevig gereageerd wordt op een inbraak. "Het leek wel alsof ik verkracht werd", zo zegt Nathalie. "Ze hebben ingebroken in mezelf".

Het zijn ook woorden die gebruikt worden bij een verkrachting. "Ze hebben me gedwongen, ze zijn binnengedrongen tegen mijn wil". Het 'binnendringen' is een term die ook gebruikt wordt om seksuele penetratie te beschrijven.

Dat verklaart de felheid van de gevoelens. Mensen die hun woonst niet zien als een verlengde van zichzelf, beschrijven hun gevoelens niet op zo'n manier.

Initialement publié par Dr. Catherine Solano le 07/10/2008 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 10/11/2015 - 12h17
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Stress: een fysiek probleem! Gepubliceerd op 09/05/2011 - 17h12

Stress is tegenwoordig de ergste vijand van de moderne mens. Stress is nochtans oorspronkelijk een afweermechanisme van ons lichaam dat bestemd is om te strijden tegen de spanningen en om nieuwe situaties het hoofd te bieden. Waarom heeft stress dan...

Psychologen in de strijd tegen kanker Gepubliceerd op 29/11/2016 - 15h35

De inbreng van een psycholoog bij ziektes, en vooral dan bij kanker, kan heel divers zijn. Een universitaire opleiding psycho-oncologie moet professionele hulpverleners voortaan inwijden in de specifieke begeleiding van kanker patiënten.

Meer artikels