Slaapstoornissen bij kinderen

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/06/2017 - 17h11
-A +A

Jonge kinderen vertonen vrij vaak slaapstoornissen, maar het probleem wordt pas echt vervelend als het zich vaak herhaalt.

De slaapstoornissen zijn meestal het gevolg van angst met betrekking tot een conflictsituatie, met name in het gezin.

Met het kind spreken, het geruststellen en zorgen voor een goede levenshygiëne zijn de beste manieren om het kind weer goed te laten slapen.

PUB

Kinderen, ouders, iedereen zijn hoeveelheid slaap

Elk kind heeft ooit wel eens een slaapprobleem gehad (probleem met het inslapen of het doorslapen). Het is normaal dat kinderen, net zoals volwassenen, af en toe eens minder goed kunnen slapen. Slaapstoornissen worden pas hinderlijk als ze vaak voorkomen en de ouders van slag brengen. Slaapstoornissen komen vooral voor bij kinderen jonger dan 5 jaar maar ook veel adolescenten klagen over vermoeidheid. 

Welke zijn de oorzaken van slaapstoornissen bij kinderen?

Slaapstoornissen gelegen aan een ziekte
Slaapstoornissen kunnen vele oorzaken hebben en deze zijn niet steeds gemakkelijk te achterhalen. Uiteraard moet eerst worden nagegaan of de slaapstoornissen niet te wijten zijn aan een ziekte:

  • doorbreken van de tanden;
  • kolieken bij zuigelingen;
  • otitis of rhinofaryngitis bij een jong kind zijn over het algemeen gemakkelijk te herkennen;
  • betreft het een chronische aandoening. Het wordt aanbevolen een arts te raadplegen om bijv. gastro-oesofageale reflux (terugvloeien van zure maaginhoud naar de slokdarm, wat pijn doet), een obstructie van de luchtwegen door volumineuze amandelen (of tonsillen) of zelfs astma of een (chronische) otitis met effusie op te sporen.

Relatieproblemen met de ouders
Maar meestal getuigen slaapstoornissen bij kinderen van relatieproblemen met de ouders.

  • Nachtmerries en pavor nocturnus kunnen een uitdrukking zijn van inwendige conflicten en van familiale problemen waarmee het kind het moeilijk heeft.
  • Kinderen die slaapwandelen, zijn vaak angstig en hebben overdag vaak last van psychologische spanningen.
  • Slaapstoornissen bij oudere kinderen kunnen gepaard gaan met problemen op school of gedragsafwijkingen. Bij adolescenten kan slapeloosheid in de hand worden gewerkt door affectieve problemen of toxische stoffen (alcohol, roken, drugs, enz.).

Initialement publié par Dr. Sylvie Coulomb, bewerkt door Dr. Philippe Burton le 09/11/2001 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 08/06/2017 - 17h11

Le sommeil de votre enfant. Prof. André Kahn. Coll., Santé au quotidien, Odile Jacob. L'enfant et son sommeil. Dr. Hélène de Leersnyder. Robert Lafont. Le sommeil, le rêve et l'enfant. M. Thirion et M.J. Challamel. Coll., Bibliothèque de la famille, Albin Michel.

Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Slapeloze kinderen Geüpdatet op 27/08/2002 - 00h00

Kinderen die 's nachts niet kunnen slapen en 's morgens niet uit bed kunnen, een lot dat vele ouders beschoren is. Hoe kan men het onderscheid maken tussen echte en pseudo-slapeloosheid bij kinderen?

Uw baby slaapt niet goed en wordt wakker: waarom? Gepubliceerd op 13/10/2014 - 15h41

Zeer jonge kinderen worden 's nachts vaak wakker en slapen dan moeilijk weer in. Slechte slaap- en voedingsgewoonten en 's nachts eten zijn meestal de boosdoeners. Als het probleem eenmaal is opgespoord, is het ook vrij makkelijk te verhelpen.

Waarom wil mijn kind niet slapen? Gepubliceerd op 20/01/2014 - 17h08

Van de eerste nachten tot de periode dat het kind naar school begint te gaan, is zijn slaapgedrag een van de belangrijkste gespreksonderwerpen van de ouders. En terecht: de slaap is enorm belangrijk voor de gezondheid van het kind, maar ook voor het...

Hoe helpt u uw kind beter te slapen ? Gepubliceerd op 30/10/2012 - 13h01

Vanaf de geboorte van hun kind worden de ouders af en toe gekweld door slapeloze nachten. Het komt er dan op aan een vast slaapritueel te ontwikkelen voor zoon- of dochterlief. Slaap is immers een bijzonder belangrijk gezinsgebeuren dat het kind de n...

Meer artikels