Slaapapneu? Laat u behandelen!

Artikel gepubliceerd door op 10/04/2012


Slaapapneu? Laat u behandelen!

Snurken, vermoeidheid overdag… Het lijken misschien onschuldige en zelfs banale symptomen, maar slaapapneu is geen kwaal die u zomaar mag verwaarlozen.

Slaapapneu: heel ernstige gevolgen

Alles wijst erop dat slaapapneu een serieus gezondheidsprobleem is. Het vergroot het risico op cardiovasculaire sterfte, maar ook op depressies. Mensen die er last van hebben, ondervinden ook de effecten van hun verstoorde slaap.  Ze zijn overdag slaperig en dommelen makkelijk in. Dat is bijzonder gevaarlijk voor mensen die veel onderweg zijn met de auto (zoals vrachtwagenchauffeurs) of die machines besturen. Slaapapneu leidt ook tot seksuele problemen. Dat is op zich wel minder erg of gevaarlijk, maar het heeft toch een impact op de levenskwaliteit.

 

Waarom laten we ons zo zelden behandelen voor slaapapneu?

De meeste mensen met slaapapneu worden daarvoor niet behandeld. "Mijn man snurkt" is een bekend wijsje, maar: "Mijn man heeft slaapapneu" is veel minder vaak te horen! Het is ook begrijpelijk. Snurken komt heel vaak voor en wordt als onschadelijk beschouwd. En overdag moe zijn is toch heel normaal!

Sommige patiënten laten zich ook niet graag behandelen omdat de remedies tegen slaapapneu - als die al bestaan - wat hinderlijk zijn. De meest doeltreffende remedie is de CPAP, een apparaatje dat de hele nacht via een masker zuurstof in de mond en de neus blaast. Echt prettig klinkt het niet, maar de levenskwaliteit van de patiënten die er gebruik van maken verbetert er wel spectaculair door.

 

Als u weet dat u veel snurkt en als u zich overdag heel moe voelt, kunt u dus beter naar een arts gaan en laten nakijken of u geen slaapapneu hebt. De gevolgen voor uw gezondheid zijn misschien wel ingrijpender dan u dacht.

Artikel gepubliceerd door op 10/04/2012

Deze post maakt deel uit van de blog van Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste , Blog van de redactie

Vindt u het artikel interessant?