PUBLICITÉ

Slaap van tieners heel kwetsbaar...

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/09/2009 - 00h00
-A +A

Tieners verwaarlozen vaak hun slaap. Geleidelijk aan bouwen ze zo slaapschuld op, hun lichamelijke conditie en geestelijke ontwikkeling beginnen eronder lijden en op de duur vallen hun schoolresultaten tegen... Waarom en hoe verzeilt iemand in zo'n situatie?

PUB

Tieners hebben onvoldoende slaap


De slaap speelt in heel veel domeinen een rol: de lichamelijke en intellectuele ontwikkeling, het geheugen, het slagen op school, de gezondheid, de conditie… alles wordt mee bepaald door de slaap. En tieners slapen vaak te weinig.

Tieners krijgen heel veel verplichtingen opgelegd door hun school en hun omgeving. Maar ze gaan ook graag uit, ze vermaken zich graag of kijken graag tv. Al deze en andere interesses gaan vaak ten koste van hun slaap, of van hun schooltaken… De slaap is in ieder geval geen prioriteit voor wie jong is! Bovendien kennen jongeren de werking van het slaap- en waakritme en hun reële slaapbehoefte niet. Het resultaat is dat het uur van slapengaan, de kwaliteit en de totale duur van hun slaap niet altijd optimaal zijn om een lichamelijke en intellectuele conditie te ontwikkelen die verenigbaar is met hun schoolleven. Hun leervermogen en concentratie verminderen, ze worden overdag slaperig - thuis en/of in de klas - en soms zelfs neerslachtig.

De slaap is in de puberteit heel belangrijk, ook al lijken tieners vaak bijna volwassen. Tieners hebben toch nog altijd 9 tot 11 uur slaap nodig, maar in werkelijkheid durven ze vaak minder dan 8 uur per nacht te slapen. Met zo'n score is het niet verwonderlijk dat ze in het weekend vaak een inhaaloperatie doen en tot 's middags in bed blijven liggen. Dat is natuurlijk mooi meegenomen, maar de uren slaap 's ochtends hebben niet dezelfde herstellende kwaliteit als die 's nachts.

Vanwaar zo'n groot verschil tussen de behoefte aan slaap en de werkelijkheid bij tieners?


In een dertigtal jaren hebben tieners 2 uur slaap ingeboet! Sommige tieners (10 tot 20%) lijden dan ook aan slapeloosheid, een slaapstoornis die heel serieus genomen en behandeld moet worden. Maar het meest verspreide probleem is te laat gaan slapen, en dat terwijl scholieren in de week vroeg moeten opstaan.
Hoe is dat fenomeen te verklaren? Ouders hebben tegenwoordig veel minder invloed op hun puberende kinderen, waardoor jongeren hun tijdbesteding zelf in handen nemen. Door de schoolopdrachten worden ze verplicht om 's avonds langer op te blijven, want ze besteden daarnaast ook almaar meer tijd aan nieuwe technologieën:(computers, gsm's en SMS, spelconsoles, televisie…). Volgens een enquête van het 'Institut national français du sommeil et de la vigilance' hebben de meeste jongeren tussen 18 en 25 minstens 4 toestellen in hun kamer staan die hen uit de slaap kunnen houden (pc, telefoon, televisie, MP3, radio). Alles wat geluid en licht maakt, prikkelt de aandacht en verhindert het inslapen of verstoort de slaap. Het is dus belangrijk voor de gezondheid van jongeren om van de slaap weer een prioriteit te maken…

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 11/09/2009 - 00h00 Olivier Follin & Stéphanie Condis, "Je dors mal!", uitgeverij Les carnets de l'info.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ