PUBLICITÉ

Slaap: bevorderlijk voor de slanke lijn?

Geüpdatet door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/02/2014 - 08h10
-A +A

Het staat nu vast dat er een verband bestaat tussen zwaarlijvigheid (obesitas) en hormonale veranderingen die samenhangen met slaaptekort.

Hoe minder we slapen, hoe meer we eten en hoe groter het risico om te verdikken…

PUB

Ghreline en leptine: lichte slaap, grote honger

U hebt het misschien al gehoord: wie te weinig slaapt, loopt meer risico op zwaarlijvigheid. Dit verband kan worden verklaard door de hormonale veranderingen die mee de eetlust bepalen.

Het gaat daarbij specifiek om twee hormonen: ghreline en leptine.

  • Ghreline wordt aangemaakt door de maag en stuurt een hongersignaal naar de hersenen.
  • Leptine wordt door het vetweefsel geproduceerd en stuurt een verzadigingssignaal.

Na vier uur slaap stijgt de ghreline/leptine-verhouding met 71 % in vergelijking met een langer verblijf in de armen van Morfeus.

Kortom, slaapgebrek stimuleert de eetlust.
Helaas neemt vooral de trek toe in vette, zoete producten zoals snoepgoed, koekjes en taart. Wie er slaperig bijloopt, haalt dus veel minder groenten, fruit en melkproducten uit de koelkast...

U wilt vermageren? Slaap dan meer!

Dit verband tussen slaapgebrek en gewichtstoename is ondertussen duidelijk bewezen door tal van studies. Het komt er nu op aan om deze nieuwe inzichten in de praktijk te brengen… Met andere woorden: meer slapen is een veel redelijker en wellicht ook doeltreffender oplossing dan zich op allerlei diëten te storten die uiteindelijk toch geen effect hebben en u vaak zelfs met extra kilo’s opzadelen.

We herinneren nog aan twee gouden regels voor een goede nachtrust:

  • Vermijd ’s avonds stresserende activiteiten, horrorfilms- en boeken, stimulerende videospelletjes enz.
  • Ban alle schermen – mobilofoons, televisies, computers enz. – uit uw slaapkamer. Ze houden u niet alleen wakker, bovendien zorgt het specifieke licht van elektronische schermen er ook voor dat u moeilijker inslaapt.
Initialement publié par Nicolas Rousseau, diëtist en voedingsdeskundige le 28/12/2004 - 00h00 et mis à jour par Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste le 11/02/2014 - 08h10

Bronnen: Spiegel K et al. Ann Intern Med van 7 december 2004; Taheri S et al. Plos Medicine van 7 december 2004.

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ