Skiongevallen: een kwestie van timing

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer op 22/03/2011 - 09h53
-A +A

Skiliefhebbers hebben het geluk dat ze één week per jaar alles aan de kant kunnen schuiven om hun geliefde sport te kunnen beoefenen. We hebben voor u enkele tips om ongevallen te vermijden.

PUB

Skiongevallen: vooral de derde dag

De artsen en het verplegend personeel die in skistations aan het werk zijn, vertellen dat de meeste ongevallen op de derde dag van de vakantie gebeuren. Hoe komt dat? Doodeenvoudig omdat de skiërs dan vertrouwen beginnen te krijgen in hun mogelijkheden, maar tegelijkertijd geen rekening houden met hun vermoeidheid. De oorzaak van de ongevallen ligt bij onhandigheid en bij te zwakke spieren, zeker bij volwassenen. Daarom is een goede fysieke voorbereiding noodzakelijk om tijdens de weken voorafgaand aan de skivakantie de risico's gevoelig te verminderen. Hoewel er tegenwoordig minder skiongevallen zijn dan vroeger, zijn ze vaak ernstiger. De verbetering van de ski- en glijtechnieken zorgt bijvoorbeeld voor explosieve toestanden, waarbij - soms weinig ervaren - skiërs duizelingwekkende snelheden ontwikkelen op echte sneeuwboulevards. Botsingen liggen tegenwoordig aan de basis van de helft van de skiongevallen. In de overgrote meerderheid van de gevallen zijn kinderen er het slachtoffer van! Een preventieve inspanning is zeker nodig. Dat kan bijvoorbeeld door de invoering van een strenge reglementering inzake snelheid op de skipistes, zoals dat reeds het geval is in de Verenigde Staten, waar echte sneeuwsheriffs te onstuimige skiërs op de bon slingeren. Ondertussen lijkt een helm onontbeerlijk  voor de jongste skiliefhebbers.

 

Domme ongevallen

Soms zijn verwondingen het gevolg van een onschuldige val, waarvan de gevolgen zeer ernstig kunnen zijn. Bij een schuiver onder aan de skilift, is het mogelijk dat de skibinding niet loslaat, wat in de knie een aanzienlijke schade kan veroorzaken. Daarom is het zeer belangrijk dat skiërs zijwaarts leren vallen, zonder zich pijn te doen… Dit gebrek aan ervaring veroorzaakt talrijke ongevallen, vooral bij beginnende skiërs, die driemaal vaker het slachtoffer zijn van een ongeval dan ervaren skiërs. Dezen moeten nochtans niet denken dat hen niets kan overkomen.

Letsels aan de bovenste ledematen vertegenwoordigen zowat een derde van alle letsels en ze zijn meestal het gevolg van een val met de schouder tegen te harde sneeuw (ontwrichtingen, breuken, verschuiving van botten, afgescheurde pezen, enz.) of nog vaker van het slecht neerkomen met de hand plat op de sneeuw. Dit leidt tot een sterke spreiding van de duim, die gekneld raakt omdat de skiër de skistok nog vasthoudt. Vaak is het gevolg een verstuiking van de gewrichtsband aan de binnenzijde van het metacarpophalangeale gewricht van de duim. Door de onmogelijkheid die het slachtoffer meestal ondervindt om tussen duim en wijsvinger een voorwerp vast te houden, is de diagnose zeer gemakkelijk te stellen. Gelukkig bestaan er tegenwoordig verstevigde handschoenen om de vingers en de pols beter te beschermen. Door zo goed mogelijk materiaal te gebruiken en door zo weinig mogelijk risico's te nemen, kunt u in grote mate de valstrikken van de sneeuw vermijden en hebt u alle kans om een schitterende vakantie door te brengen! 

Gepubliceerd door Gilles Goetghebuer op 22/03/2011 - 09h53
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Skiën: dodelijk voor de knieën! Gepubliceerd op 07/01/2014 - 11h16

Vroeger liepen wintersporters het risico een been te breken. Vandaag zijn breuken zeldzamer geworden, maar zijn het de knieën die het moeten ontgelden!

Meer artikels