• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Getuigenissen (0)

Skiërs: opgelet voor de ogen!

Skiërs: opgelet voor de ogen!

Ondanks de koude is de zon in de bergen zeer gevaarlijk voor de huid en de ogen.

Men moet dus ook de ogen beschermen.

De zon in de bergen, gevaarlijk voor de ogen

Het percentage ultraviolette (UV) stralen stijgt met 10% per 1.000 meter. Naast de directe straling weerspiegelt de sneeuw nog 85% van de UV-stralen. Ter vergelijking, aan de zee weerspiegelt het zand 20% en het water 5 tot 10% van de UV-stralen.

De ogen kunnen ernstig en vaak onherstelbaar worden beschadigd; het is dan ook van zeer groot belang de ogen te beschermen.

Maar in tegenstelling tot een zonnesteek worden de effecten van langdurige blootstelling van de ogen aan de zon niet steeds onmiddellijk gevoeld. Dat verklaart waarom oogletsels zo frequent voorkomen en gevaarlijk zijn in het hooggebergte.

De courantste vorm is UV-keratitis.
De symptomen treden over het algemeen 6 tot 24 later op: prikkelingen en indruk van zand in de ogen, daarna roodheid, tranen en fotofobie (schrik voor licht).

Bij langdurige blootstelling kan het letsel chronisch worden en kan het niet meer genezen.

De ogen van kinderen zijn bijzonder gevoelig

Tot de leeftijd van 13 jaar vervullen de ooglenzen niet hun natuurlijke barrièrefunctie. De stralen kunnen dan ook gemakkelijk het netvlies (of retina) bereiken en daar schade aanrichten.

De CE-categorie van zonnebrillen geeft informatie over de UV-filtering van de glazen. Neem een categorie van minstens 3 en eerder 4 voor de bergen en kinderen. De categorie moet duidelijk op de bril vermeld staan met "CE" (Europese norm).

 

 • Draag daarom een brede zonnebril, ook als de zon wat gesluierd is. UV-stralen veroorzaken immers brandwonden, zelfs zonder te verblinden. En er bestaan ook brillen met sterk absorberende glazen en een sluiting aan de kanten die zich bijzonder goed lenen voor de sneeuw.
 • Breng ook een anti-UVA- en anti-UVB-zonnecrème aan, ook als het wat betrokken weer is.
  Neem de tube zonnecrème mee en breng om de twee uur een nieuwe laag aan. Neem zeker de eerste dagen een zonnecrème met een maximale beschermingsfactor, en voor een bleke huid en kinderen is een dergelijke crème gedurende het hele verblijf aangewezen.
 • Ook een lippenstift (total sun block) die tegen de zon beschermt, is nuttig.
  U kunt er ook de top van de neus en de oorlellen mee beschermen.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, bewerkt door Dr. Philippe Burton op 04/02/2014
Origineel artikel geschreven door op 28/01/2003

Bronnen: Infosoleil Médecins de montagne

Vindt u het artikel interessant?