• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  2 mening
 • Commentaren (0)

Skiën: dodelijk voor de knieën!

Skiën: dodelijk voor de knieën!

Vroeger liepen wintersporters het risico een been te breken.

Vandaag zijn breuken zeldzamer geworden, maar zijn het de knieën die het moeten ontgelden!

Ski en ongevallen

Allereerst dit: het aantal wintersportongevallen is flink gedaald.

In de jaren 60 telde men gemiddeld één zware blessure voor 100 skidagen. Vandaag is dat aantal gehalveerd.

Redenen?

Veiliger materiaal en betere pistes. Bovendien zijn de meeste mensen voorzichtiger dan vroeger. Tegenover die vooruitgang staat helaas het feit dat de ongevallen ernstiger zijn geworden.

Ten tijde van de oude ski's met kabelbevestigingen en veterschoenen was de meest voorkomende breuk die van het onderste derde van het enkelgewricht, d.w.z. het gedeelte van het been vlak boven de enkel. Vandaag is dit gewricht perfect "vergrendeld" dankzij de nieuwe, hoge schoenmodellen. Het scheenbeen zelf is voortaan uiterst goed beschermd, waardoor de schokken rechtstreeks opgevangen worden door de knie.

Daardoor is het aantal breuken afgenomen, maar zijn er wel meer verzwikkingen met soms vrij zware letsels, zoals gescheurde kruisbanden.

Knieletsels

Bij beginners is dat meestal het geval als ze naar voren vallen.

De ski's haken plots ineen of gaan uit elkaar, en de combinatie van een brutale uitrekking en een torsiebeweging volstaat om de knie de "genadeslag" toe te brengen. Sommige skiërs blesseren zich ook in rust, bijvoorbeeld door een valpartij als ze staan aan te schuiven voor de skilift. Vandaar dat ze moeten leren op hun zij te vallen in plaats van te proberen zich staande te houden, door één been zijwaarts te strekken.

Deze kwaal treft ook doorgewinterde skiërs.

Zo zijn er bijna geen skikampioenen meer zonder kunstknieën. Afdalers scheuren zelfs vaak hun kruisbanden zonder te vallen. Dat gebeurt bij het neerkomen na een sprong: ze komen op hun hielen terecht, trekken hevig hun dijspieren samen ter compensatie, en 't is gebeurd!

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 07/01/2014
Origineel artikel geschreven door op 13/01/2004

Bronnen: Haute Autorité de Santé (Frankrijk), juni 2008

Vindt u het artikel interessant?