Sinusitis: symptomen en behandeling

Sinusitis: symptomen en behandeling

Sinusitis  is een ontsteking van de sinussen. Dat zijn holten in de  schedelbeenderen die aan weerskanten van de neusholtes liggen. Sinusitis komt vrij veel voor. Wat zijn de symptomen  en hoe wordt het behandeld?

Wat zijn de symptomen van sinusitis?

Verkoudheden, allergie, poliepen, tandabcessen, overdadig gebruik van ontstoppende sprays, hoogteverschillen, lichaamsvreemde voorwerpen, inhalatie van besmet water, enz… het zijn allemaal situaties waarin de sinussen verstopt kunnen raken en ze een broeihaard gaan vormen voor bacteriën en virussen. Het gevolg is een ontsteking van de sinussen of sinusitis.

Typisch voor zo’n ontsteking zijn een verstopte neus, een lopende neus, pijn achter de ogen, hoofdpijn, ademhalingsmoeilijkheden en zelfs koorts.

De symptomen van sinusitis zijn dus weinig specifiek. Ze lijken op de symptomen van een verkoudheid en een allergie. Daarom is soms een onderzoek van de sinussen nodig (röntgenfoto’s, staaltje van het neusvocht, nasofibroscopie) om de diagnose te bevestigen. 

Een acute sinusitis duurt maar tijdelijk en is meestal onschuldig. Maar soms keert de sinusitis terug en kan ze ook chronisch worden. Dan is een langdurige behandeling nodig om ernstige complicaties te voorkomen. De infectie kan zich immers uitbreiden naar de schedelbeenderen, het oog, de hersenvllezen…

 

Hoe wordt sinusitis behandeld?

De behandeling is gericht op het verzachten van de pijn en het ontzwellen van de sinussen. Dat helpt de ontsteking af te remmen.

Bij hydrotherapie worden afwisselend warme en koude vochtige kompressen op de sinussen gelegd. Ze werken ontzwellend en verlichten de pijn.

Antibiotica zijn nuttig bij een infectieuze bacteriële oorzaak. Bij chronische of zware sinusitis kunnen corticoïden toegediend in de vorm van een neusspray de ontsteking helpen verminderen.

Ook naturopathie (nasale oplossing op basis van planten) wordt aangeraden. Goed om te weten: sinusitis staat op de door de Wereldgezondheidsorganisatie (WGO) opgestelde lijst van veel voorkomende infecties waar acupunctuur verlichting kan brengen.

Bij een scheve stand van het neustussenschot tot slot is chirurgie aangewezen.

Op het vlak van voedingssupplementen is zink aan te raden. Het voorkomt verkoudheden en vermindert het risico op sinusitis. Ook de antioxiderende vitamines A, C en E zijn nuttig omdat ze het afweersysteem stimuleren. 

 

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 11/01/2017
Origineel artikel geschreven door op 24/01/2012

Bronnen: Centre Duke, Encyclopédie pratique de la nouvelle médecine, Uitgeverij Robert Laffont.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten