Sinusitis, een pijnlijke, maar over het algemeen goedaardige aandoening

Sinusitis, een pijnlijke, maar over het algemeen goedaardige aandoeningSinusitis is een ontsteking van het slijmvlies (de mucosa) dat de neusbijholten bekleedt. Acute sinusitis is een frequent probleem en moet worden behandeld: in zeldzame gevallen kunnen er immers ernstige verwikkelingen optreden.

De neusbijholten of sinussen zijn holten die in de aangezichtsbeenderen liggen en normaal gevuld zijn met lucht. Elke sinus staat via een drainageopening (of ostium) in verbinding met de neusholten. Een sinusitis tast over het algemeen de maxillaire sinussen (onder de oogkassen ter hoogte van de wangen) aan en minder vaak de frontale, ethmoïdale (boven de neus) en sfenoïdale (tussen beide oogkassen en onder de hersenen, waarvan ze gescheiden zijn door een dunne botlaag). Een permanente (of persisterende) ontsteking kan leiden tot een chronische sinusitis.

Welke zijn de oorzaken?

  • Een infectie: aantasting van een sinus door een bacterie of een virus veroorzaakt ontstekingsverschijnselen met oedeem (zwelling) van het slijmvlies. Bij een lokale ontsteking geraken de drainage-openingen verstopt, zodat de secreties van de sinussen niet normaal kunnen aflopen, wat de infectie nog in de hand werkt. De infectie kan uitgaan van een rhinitis (neusverkoudheid), een griep of een tandinfectie.
  • Aantasting van het hele slijmvlies van de luchtwegen: bij allergie, roken, gastro-oesofageale reflux en astma. Al die oorzaken kunnen chronische sinusitis (gedurende meer dan 3 maanden) veroorzaken.
  • Een neusaandoening: neuspoliepen en een afwijking van het neustussenschot kunnen eveneens chronische sinusitis veroorzaken.

Praktische tips

  • Blootstelling aan koude, airconditioning, rokerige ruimten vermijden in geval van sinusitis.
  • Rookstop (althans tijdens de behandeling).
  • Veel drinken en de lucht zo mogelijk bevochtigen.
  • Niet met het vliegtuig reizen of aan diepzeeduiken doen als u een verkoudheid hebt.
  • Als u een verkoudheid hebt, uw neus frequent spoelen met fysiologische zoutoplossing om een sinusitis te voorkomen.

Artikel gepubliceerd door op 14/01/2003

Bronnen: J.M. Klossek. Les sinusites et rhinosinusites. Masson, 2000. Impact Médecine van 19 februari 2002, nr. 4, blz. 42. Sinusites aiguës de l'adulte et de l'enfant. Recommandations de l'Agence Française de Sécurité Sanitaire des Produits de Santé (AFSSAPS), juli 2001.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten