• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  10 mening
 • Commentaren (0)

Sint-janskruid, een mooie maar gevaarlijke bloem

Sint-janskruid, een mooie maar gevaarlijke bloemHet sint-janskruid (Hypericum perforatum), een mooie plant met gele bloemen, wordt vaak gebruikt als middel tegen depressie, met name door kankerpatiënten. Maar het sint-janskruid interfereert met andere geneesmiddelen, wat ernstige gevolgen kan hebben. Het vermindert namelijk het effect van antidepressiva en de werking van cytostatica.

Men denkt vaak dat planten enkel gunstige effecten hebben op de gezondheid, want het zijn "natuurlijke" producten. Men mag echter niet vergeten dat elke geneeskrachtige plant een werkzame stof bevat die, net zoals geneesmiddelen, bijwerkingen kan veroorzaken. De meeste klassieke geneesmiddelen vinden trouwens hun oorsprong in planten. Het sint-janskruid kan ernstige gevolgen hebben, met name als het wordt gecombineerd met bepaalde andere geneesmiddelen.

De bekende effecten van sint-janskruid

Hypericum, de werkzame stof van het sint-janskruid, wordt gebruikt als middel tegen depressie. Het heeft echter ook bijwerkingen, zoals overgevoeligheid van de huid of de ogen voor licht. Het sint-janskruid heeft een invloed op de reacties van het immuunsysteem en wordt dan ook sterk afgeraden bij immunogedeprimeerde patiënten, zoals aidspatiënten (het aidsvirus verlamt het immuunsysteem) en bij patiënten na transplantatie (zij krijgen namelijk een immunosuppressieve behandeling om afstoting van het getransplanteerde orgaan te voorkomen).

Het sint-janskruid vermindert het effect van antidepressiva...

Twee recente studies tonen aan dat er interacties bestaan tussen het sint-janskruid en bepaalde geneesmiddelen:- in combinatie met bepaalde antidepressiva kan het een serotoninerg syndroom veroorzaken (misselijkheid, excitatie, tumor, warmteopwellingen, agressief gedrag). Dat kan leiden tot koorts, ademhalingsproblemen en hartritmestoornissen. Serotonine is een neurotransmitter (een scheikundige boodschapper die dient om de communicatie tussen neuronen te verzekeren). Een zeer laag serotoninegehalte wordt geassocieerd met een toestand van depressie. Het sint-janskruid bestrijdt depressie door de secretie van serotonine in de hersenen te verhogen, wat trouwens ook overeenstemt met het werkingsmechanisme van bepaalde antidepressiva. De twee samen kunnen dus een te krachtig effect hebben, met een serotoninerg syndroom als gevolg.- Omgekeerd kan het sint-janskruid ook de bloedspiegel van andere antidepressiva verlagen, zodat deze hun effecten niet kunnen uitoefenen.

Artikel gepubliceerd door op 29/04/2002

Bronnen: Johne A. et coll. Clinical Physiopharmacology. 2002; 22, 1: 46-54. Antman K.,Congres van de Amerikaanse Vereniging voor Kankeronderzoek. San Francisco, april 2002.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Konjak

 • Konjak is een plant waarvan de knol glucomannaan bevat, een vezel die de eetlust remt in het kader van een dieet. Als ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
Cerveau, Nerf, Mémoire, Psychisme, Sommeil Oeil, Bouche, Dent, Nez, Gorge, Oreille, Cheveux Coeur, Sein, Poumon, Circulation sanguine Estomac, Intestin, Foie Sexe, Rein, Système urinaire Os, Articulation, Muscle Peau, Ongle Gids Ziekten en aandoeningen Ziekten en aandoeningen
Medische encyclopedie
Vragen en antwoorden