• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Sinonasale polypose: vaak een verstopte neus en sinusitisaanvallen

Sinonasale polypose: vaak een verstopte neus en sinusitisaanvallen

Een neus die (bijna) constant verstopt is, veel last van sinusitis en migraine, een verstoorde reukzin.

U maakt misschien deel uit van die 2% van de bevolking die lijden aan sinonasale polypose en die daarvan vrij veel hinder ondervinden.

U kunt de hinder aanzienlijk verminderen door de juiste behandeling te volgen.

Welke zijn de symptomen van sinonasale polypose?

Een sinonasale polypose is een aandoening die zeer weinig gediagnosticeerd wordt omdat de aanwezige symptomen vrij gewoon zijn: hoofdpijn, een verstopte of een lopende neus.
Na een tijdje, kunnen de poliepen, goedaardige slijmvliestumoren, uiteindelijk de sinussen verstoppen en regelmatig leiden tot sinusitisaanvallen en tot wijzigingen van de reukzin. Deze symptomen doen zich bijna continu voor en ontwikkelen zich tot herhaalde aanvallen, wat voor de patiënt zeer hinderlijk kan zijn.
Het is ook belangrijk te vermelden dat een sinonasale polypose dikwijls gekoppeld is aan astma en aan een intolerantie voor aspirine.

Hebt u een sinonasale polypose?

Indien u dikwijls last hebt van sinusitis en indien u ook nog veel last hebt van de neus, dan lijkt het aangewezen om een afspraak te maken met een NKO-arts (neus-, keel- en oorarts). Deze zal een diagnose stellen na afname van een klinische test, eventueel aangevuld met een endoscopie van de sinussen. Daarna zal hij zeker een sinusscan voorschrijven om de verschillende neus- en sinusholten tot in de details te kunnen onderzoeken en om de ernst van de aandoening te kunnen beoordelen.

Bijgewerkt door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 08/11/2016
Origineel artikel geschreven door op 26/02/2008

Bronnen: 114de Congres van de Société française d'ORL (de Franse vereniging voor Oto-Rhino-Laryngologie, Gelaat- en Halschirurgie), november 2007.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten