• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Siliconen borstimplantaten: aanbevelingen

Siliconen borstimplantaten: aanbevelingenHeel wat vrouwen zouden graag een borstprothese laten inplanten. We gaan hier wat dieper in op de risico's van met siliconengel gevulde borstimplantaten.

Mogelijke complicaties

KapselschrompelingOm zich te isoleren en zich te beschermen tegen vreemde voorwerpen vormt het organisme een soort van membraan rond het implantaat. Dat is een normale reactie. Als dat membraan dikker wordt, kan dat een echt bindweefselkapsel vormen rond het implantaat, dat noemt men kapselschrompeling. Deze kapsels worden gestimuleerd doordat er siliconengel uit de prothese lekt. Deze complicatie varieert naargelang de indicatie, het type en de kwaliteit van de prothese en de omstandigheden van de plaatsing. Als ze vooral om esthetische redenen werd geplaatst, kan een nieuwe ingreep nodig zijn bij functionele ongemakken of pijn. We merken op dat een inplant achter de spier de frequentie van die complicatie zou kunnen verminderen.BreukBepaalde factoren kunnen tot een breuk leiden. Bijvoorbeeld een zwaar letsel of de ouderdom van de inplant. Als het siliconenimplantaat breekt, zijn er twee mogelijkheden:

 • de gel blijft binnen het bindweefselkapsel rond het implantaat en de drager merkt er niets van;
 • de gel verspreidt zich via het bindweefselkapsel, wat op dit vreemde lichaam een reactie uitlokt in de vorm van knobbeltjes, in medische termen siliconomen genoemd, en er kunnen zwellingen door ontstekingen opduiken. In dat geval moet het implantaat worden weggenomen en vervangen.
Plooien of golvend effectPlooien in het omhulsel van het implantaat kunnen onderhuids zichtbaar zijn en een soort golvend effect geven, vooral aan de bovenkant van de borst. Dat fenomeen komt des te vaker voor als de prothese gevuld is met een soepelere gel. Deze complicatie zorgt voor een risico van breuken door vroegtijdige slijtage van het omhulsel in een plooi.

Goed om te weten

Borstvoeding: borstimplantaten hebben geen negatieve invloed op borstvoeding.Borstkanker: er is tot dusver geen enkel verband aangetoond tussen borstimplantaten en borstkanker.Complicatie door de silicone: ondanks de talloze beschuldigingen blijkt uit de wetenschappelijke gegevens waarover men momenteel beschikt dat het risico van ontstekingen bij patiëntes met borstimplantaten met siliconengel heel klein is.

Artikel gepubliceerd door op 24/02/2004

Bronnen: AFSSAPS, Le point sur : Informatie over borstimplantaten, bijgewerkt op 9 januari 2004, "Les risques liés aux implants mammaires pre-rémplis de gel de silicone" (De risico's van met siliconengel gevulde borstimplantaten).

Vindt u het artikel interessant?