Shiatsu: vingers en handpalmen oefenen subtiele druk uit

Shiatsu: vingers en handpalmen oefenen subtiele druk uit

Shiatsu zorgt voor preventie, comfort en een gevoel van welbehagen, maar kan ook een heilzaam effect hebben in geval van, onder meer, rugpijn of slaapstoornissen.

Bij deze uit Japan afkomstige lichaamstherapie, wordt druk uitgeoefend op de meridianen, kanaaltjes waardoor de levensenergie stroomt.

Shiatsu, een soort digitopunctuur

Zoals acupunctuur een beroep doet op naalden, is shiatsu een methode, waarbij met de vingers, in het bijzonder met de duimen, druk wordt uitgeoefend op specifieke plaatsen en banen gelegen langs de acupunctuurmeridianen. De kunst van deze praktijk berust op het gebruik van de vingers (houding van duimen en vingers) en van de handpalmen, alsook van de uitgeoefende druk.

Naargelang de scholen, kan bij shiatsu ook druk uitgeoefend worden met de elleboog, de knie of de voet.

Door druk uit te oefenen, ontdekt men welke lichaamszones geconfronteerd worden met een teveel of een tekort aan energie.
Als reactie kunnen korte of langere, zachte of iets minder zachte drukbewegingen die lichaamszones stimuleren of ontspannen, of de energie beter verspreiden over het lichaam. Zo evolueert shiatsu van diagnose naar behandeling, die zich soms beperkt tot het verminderen van spanningen of tot het herstellen van een zeker evenwicht.

Indicaties voor shiatsu

Relaxatie, gevoel van welbehagen, verbetering van de souplesse van de spierweefsels, kleine correcties aan het skelet, goede werking van het zenuwstelsel en de endocriene klieren (die de hormonen produceren), stimulering van de bloedsomloop en het lymfvatenstelsel.

Shiatsu wordt ook toegepast voor het verlichten van:

 • reumatische aandoeningen, maar alleen buiten de acute inflammatoire opstoten (artrose, artritis, spit, cervicale pijn, stijve nek),

 • van spijsverteringsstoornissen (colitis, constipatie, braken)

 • van psychologische problemen (depressie, angst...).

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 05/11/2013
Origineel artikel geschreven door op 09/03/2010

Bronnen: Fédération française de Shiatsu traditionnel (Franse vereniging voor traditionele shiatsu), februari 2010.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten

image_format_460_230

Leer zelf je gezicht masseren!

 • Als we moe zijn, hebben we allemaal de neiging om met onze handen over ons gezicht te gaan. Het bewijst dat zelfmassage ...
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating