PUBLICITÉ

Serious games ten dienste van uw gezondheid

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 10/06/2015 - 15h07
-A +A

Serious games zijn computerspelletjes met een pedagogisch doel en dus niet puur voor het vermaak. De games zorgen nu ook voor een revolutie binnen de geneeskunde en worden gebruikt voor de opleiding van artsen, voor therapeutische hulp aan patiënten en voor begeleiding van hun familie.

Enkele voorbeelden van de kracht van serious games.

PUB

E-Schizophrénia, een serious game voor psychiaters en binnenkort ook voor patiënten

«E-Schizophrénia»  is een pedagogische tool bestemd voor psychiaters in Frankrijk. Ze is ontworpen door psychiaters en gefinancierd door het laboratoire Janssen. Het werkinstrument creëert een waarheidsgetrouwe situatie van patiënten die lijden aan schizofrenie. Via dat virtuele leven leren de artsen in opleiding hoe hun patiënten leven en in bepaalde situaties reageren.

Vroeger werden de artsen in groep opgeleid via discussies die werden opgezet rond een klinische case die vertrok van documenten en videobeelden. «Met E-Schizophrénia wordt de opleiding nu veel meer gepersonaliseerd», vertelt prof. Guillaume Vaiva, hoofd van de dienst psychiatrie van het CHRU in Lille en medeontwikkelaar van het serious game E-Schizophrénia. Elke arts wordt geconfronteerd met het virtuele leven van een virtueel personage (avatar) dat bij het navigeren door het game een ontwikkeling doormaakt aan de hand van vragen die de arts stelt en de antwoorden die hij krijgt. Dankzij die digitale interface ziet de arts de patiënt zoals die in het echte leven staat en leert hij zijn dagelijkse lotgevallen kennen (depressie, alcohol, ongelukken, vrienden, afspraakjes en liefdesleven, huwelijk, kinderen, werk, enz.). 

Andere serious games in de psychiatrie ten dienste van de patiënt

Er bestaan in het domein van de psychiatrie ook serious games die bestemd zijn voor de patiënten. De digitale interface kan een tool zijn voor screening, follow-up en dialoog met de familie.

Andere serious games houden daarnaast ook een contactmoment met een zorgverlener in of worden per twee gespeeld: de patiënt creëert zijn virtuele personage (avatar) en de zorgverlener zijn personage. Het gaat hier dan om een rollenspel tussen de arts, de patiënt en de avatar. Door de digitale support kan een avatar worden gecreëerd die de symptomen van de patiënt heeft en wiens reacties geleidelijk aan worden bijgestuurd. De patiënt experimenteert met de hulp van zijn therapeut en leert in de loop van de verschillende stappen van het game dat hij vat kan krijgen op zijn gedrag in diverse situaties (hallucinaties, gewichtstoename, hoofdpijn, enz.). Dat proces ligt aan de basis van de cognitieve gedragstherapieën.

 «Beating the blues» is een vergelijkbaar Angelsaksisch programma waarin de patiënt een vooraf vastgelegde termijn heeft om oefeningen te maken op internet. Aan het eind van elke etappe moet hij terug naar zijn arts om de codes te krijgen waarmee hij door kan gaan naar de volgende fase. Door deze procedure wordt elk niveau nog eens samen met de zorgverlener bekeken en ontleden de twee samen wat er in het spel is gebeurd.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache op 10/06/2015 - 15h07

En collaboration avec le Pr Vaiva, Chef du service de psychiatrie du CHRU de Lille, co-fondateur du Serious Game « E-Schizophrénia ».

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ