• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Senioren, let op uw hart!

Senioren, let op uw hart!Volgens een Italiaanse studie zouden de oudste kinderen van een groot gezin meer risico lopen op coronair hartlijden (coronairen zijn bloedvaten die het hart van bloed voorzien) dan de andere broers en zussen. Hun risico op overlijden door cardiovasculaire accidenten (een hart- of vaatziekte) zou ook hoger zijn. Nog een reden om er een gezondere levenswijze op na te houden dan de broers en zussen.

Op psychologisch vlak worden de oudste kinderen van een gezin vaak beschreven als verstandiger en introverter dan de andere broers en zussen. Zouden die karaktertrekken een effect kunnen hebben op de gezondheid? Er werd weliswaar geen oorzakelijk verband aangetoond, maar een studie uit Milaan toont toch aan dat de oudsten van een gezin vatbaarder zijn voor coronair hartlijden.

Groter risico!

De oudste kinderen van een gezin roken minder dan hun broers en zussen, maar ze krijgen meer hart- en vaatziekten. Onder de 348 patiënten met coronair hartlijden in deze studie ging het in 46,7% van de gevallen om de oudsten van een gezin, terwijl deze slechts 29,3% van de Italiaanse bevolking uitmaken. Ze lopen ook 27% meer risico om aan een hart- en vaatziekte te overlijden dan de andere broers en zussen.Als u de oudste van het gezin bent, let dan goed op uw slagaders en uw hart. Profiteer er eens te meer van om het goede voorbeeld te geven en zorg voor een gezonde levenswijze, d.w.z. een evenwichtige voeding en regelmatige fysieke activiteit.

Artikel gepubliceerd door op 20/05/2002

Bronnen: Ferratini, 42nd annual conference on Cardiovascular Disease and Epidemiology Prevention. Italië, april 2002.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten