Senioren, let op uw hart!

Gepubliceerd door Aanpassing: Pierre Dewaele op 20/05/2002 - 00h00
-A +A

Volgens een Italiaanse studie zouden de oudste kinderen van een groot gezin meer risico lopen op coronair hartlijden (coronairen zijn bloedvaten die het hart van bloed voorzien) dan de andere broers en zussen. Hun risico op overlijden door cardiovasculaire accidenten (een hart- of vaatziekte) zou ook hoger zijn. Nog een reden om er een gezondere levenswijze op na te houden dan de broers en zussen.

PUB
Overzicht

Op psychologisch vlak worden de oudste kinderen van een gezin vaak beschreven als verstandiger en introverter dan de andere broers en zussen. Zouden die karaktertrekken een effect kunnen hebben op de gezondheid? Er werd weliswaar geen oorzakelijk verband aangetoond, maar een studie uit Milaan toont toch aan dat de oudsten van een gezin vatbaarder zijn voor coronair hartlijden.

Groter risico!

De oudste kinderen van een gezin roken minder dan hun broers en zussen, maar ze krijgen meer hart- en vaatziekten. Onder de 348 patiënten met coronair hartlijden in deze studie ging het in 46,7% van de gevallen om de oudsten van een gezin, terwijl deze slechts 29,3% van de Italiaanse bevolking uitmaken. Ze lopen ook 27% meer risico om aan een hart- en vaatziekte te overlijden dan de andere broers en zussen.Als u de oudste van het gezin bent, let dan goed op uw slagaders en uw hart. Profiteer er eens te meer van om het goede voorbeeld te geven en zorg voor een gezonde levenswijze, d.w.z. een evenwichtige voeding en regelmatige fysieke activiteit.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 20/05/2002 - 00h00 Ferratini, 42nd annual conference on Cardiovascular Disease and Epidemiology Prevention. Italië, april 2002.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Kinderdagverblijven, verspreiders van meningitis Geüpdatet op 28/01/2003 - 00h00

Voor het eerst toont een studie aan dat kinderdagverblijven een rol spelen in de rechtstreekse overdracht van pneumokokken, bacteriën die meningitis, pneumonie en sepsis veroorzaken. Kinderen die vaak naar kinderdagverblijven gaan, brengen de bacteri...

Zijn voedselallergieën te voorkomen? Geüpdatet op 21/11/2011 - 10h53

Zo’n 30% van de kinderen jonger dan 15 jaar heeft een of andere allergie. Allergieën zijn daarmee de op drie na meest voorkomende chronische ziekte. Preventie is dus cruciaal, maar slechts weinig maatregelen zijn tot dusver ook doeltreffend gebleken....

Voorbestemdheid voor reumatoïde polyartritis Geüpdatet op 16/09/2003 - 00h00

Een Japans onderzoeksteam heeft een gen opgespoord dat voorbestemt voor reumatoïde polyartritis, een pijnlijke en vaak voorkomende reumatische aandoening. De ontdekking zou wel eens positieve gevolgen kunnen hebben voor de therapie.

Meer artikels