PUBLICITÉ

Seksuele geaardheid en identiteit

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/09/2004 - 00h00
-A +A

Seksualiteit is iets heel persoonlijks. Ze heeft twee heel belangrijke en elkaar aanvullende aspecten: de seksuele of genderidentiteit (voel ik me man of vrouw?) en de seksuele geaardheid (voel ik me aangetrokken tot mannen of tot vrouwen?).

PUB

Seksuele identiteit betekent: je volledig man of vrouw voelen. En da's niet zo vanzelfsprekend als het lijkt! Het is immers niet alleen een kwestie van anatomie en hormonen, maar ook van sociale conditionering. We leren allemaal ons man-zijn of vrouw-zijn te ontwikkelen afhankelijk van onze omgeving. Een jongetje behandel je immers niet op dezelfde manier als een meisje. Je praat er ook anders tegen, interpreteert hun gedrag anders en stelt hun niet dezelfde eisen.

Als alles zijn normale gangetje gaat - en dat is meestal het geval -, loopt alles om zo te zeggen op wieltjes! Kinderen groeien dan op tot volwassen mannen die zich 100 % man voelen en aangetrokken worden tot vrouwen, of omgekeerd…

Toch kan een volwassen man zich slecht voelen in zijn mannelijk vel en zijn seksuele identiteit als problematisch ervaren. We spreken dan van genderdysforie. In extreme gevallen voelt de man zich eigenlijk vrouw; in dat geval is er sprake van transseksualisme. Maar er bestaan evengoed vrouwen die het moeilijk hebben met hun vrouw-zijn en zichzelf veeleer man voelen. Ook dat is een voorbeeld van transseksualisme.

De andere zijde van onze seksualiteit is onze seksuele geaardheid of oriëntatie. Zo voelen de meeste mannen zich aangetrokken tot vrouwen, maar kan ik me toch 100 % man voelen en tegelijk op andere mannen vallen. Ik ben dan homoseksueel. En omgekeerd voelt de meerderheid van de vrouwen zich aangetrokken tot het andere geslacht, maar kan een vrouw ook perfect verliefd worden op een andere vrouw.

Het verschil tussen seksuele identiteit en seksuele geaardheid wordt niet altijd goed begrepen. Een voorbeeld: vaak wordt gezegd dat homo's verwijfd zijn. Voor sommige homo's klopt dat (temeer omdat ze extra opvallen), maar we mogen dit zeker niet veralgemenen: een homoseksueel kan beslist een zeer sterke mannelijke identiteit hebben en zich in geen enkel opzicht vrouw voelen. Hetzelfde geldt voor vrouwen. Een vrouw kan zich absoluut goed voelen in haar vrouw-zijn, maar tegelijk toch vallen op seksegenoten.

Seksuele identiteit en seksuele geaardheid zijn dus twee verschillende dingen die niet noodzakelijk samenhangen en ook tot totaal verschillende problemen leiden. Zo hebben sommige mannen en vrouwen het bijzonder moeilijk met hun seksuele identiteit. Als ik als vrouw problemen heb met mijn borsten en mezelf lelijk vind, heb ik het misschien lastig om mezelf te aanvaarden als vrouw, waardoor mijn zelfvertrouwen daalt…

Bij seksuele geaardheid ligt het probleem elders: mensen die voor zichzelf duidelijk hebben uitgemaakt dat ze homoseksueel zijn, hebben meer te lijden onder de afwijzing van hun omgeving en van de maatschappij dan ze problemen hebben met zelfaanvaarding. Het komt er natuurlijk op aan jezelf te kunnen situeren, en ook dat kan heel wat problemen doen rijzen…

Schrijf u gratis in op de newsletter van e-gezondheid !

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, seksuologe, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 21/09/2004 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ