• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  11 mening
 • Commentaren (0)

Seksuele betrekkingen: wie beslist over het geschikte moment?

Seksuele betrekkingen: wie beslist over het geschikte moment?

Wordt ons seksleven net als bij zoogdieren gestuurd door de ovulatie van de vrouw?

68 koppels gaven zich op als proefkonijn om deze vraag te bevestigen: de seksuel activiteit bij vrouwen stijgt met 24% in het midden van de cyclus.

Wordt het seksleven bij de vrouw sterker geprikkeld tijdens de ovulatie?

In het dierenrijk is het overleven van de soort een aangeboren reflex. Zo levert volgens de evolutieleer alles wat de voortplanting bevordert, zoals seksuele betrekkingen tijdens de ovulatie, een reproductief voordeel op.

Is dat ook bij de mens het geval?
Wordt er meer gevrijd op het ogenblik dat de vrouw in haar vruchtbare periode zit? Om op die vraag te antwoorden, volgde een Amerikaans onderzoeksteam 68 vrouwen die rond de dertig jaar waren, een relatie hadden en niet-hormonale contraceptie gebruikten. Ze moesten gedurende drie maanden een tijdsschema bijhouden van hun maandstonden en hun seksuele betrekkingen. Daarnaast werden de ovulatietijdstippen bepaald via een urinetest.

De seksuele activiteit stijgt met 24% tijdens de eisprong

Uit de analyse blijkt dat de zes dagen waarop er het meest gevrijd werd, precies samenvallen met de zes vruchtbare dagen van de vrouw.
Met name de dag van de ovulatie en de vijf dagen ervoor.
Op die dagen werd er 24 % meer van bil gegaan dan op de andere dagen van de menstruele cyclus.

De auteurs stellen ook een "sekspiek" vast op de dag van de ovulatie en de dag voordien. De seksuele activiteit van de mens hangt dus wel degelijk samen met de menstruele cyclus en piekt tijdens de ovulatie.

Drie hypothesen om dit fysiologische fenomeen te verklaren

Tal van factoren kunnen dit verschijnsel - waarvan de fysiologische mechanismen nog niet ontrafeld zijn - beïnvloeden. Wat dit laatste punt betreft, worden drie hypothesen naar voren geschoven:

 • De libido stijgt
  De libido van de vrouw kent een cyclisch verloop en is het hoogst tijdens de ovulatie

 • Vrijkomende feromonen
  De man zou gevoeliger zijn voor de vrouwelijke aantrekkingskracht in het midden van de cyclus, onder invloed van de zogenaamde feromonen

 • Seksuele omgang zetten de ovulatie in werking
  Vaker vrijen, zou de ovulatie versnellen.

Voor die laatste hypothese pleit dat er in de studie een verhoging van de ovulaties werd vastgesteld vlak na het weekend. Daarnaast werden er tijdens de weekends sekspieken geregistreerd. Al moeten we toegeven dat vrouwen tijdens het weekend minder stress hebben, meer uitgaan en meer sporten, stuk voor stuk factoren die de ovulatie bevorderen.

Bijgewerkt door Isabelle Eustache, bewerkt door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 28/10/2013
Origineel artikel geschreven door op 03/08/2004

Bronnen: Human Reproduction, 10 juni 2004, DOI: 10.1093/humrep/deh305.

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten