Seksueel overdraagbare aandoeningen: informeer u op voorhand! :

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/07/2008 - 00h00
-A +A

PUB

3) Wat is het nut van het condoom bij de preventie van besmetting met het papillomavirus, een familie van virussen die baarmoederhalskanker veroorzaken?

Het condoom beschermt een beetje, maar niet voldoende.
Papillomavirussen worden niet doorgegeven via sperma of seksuele secreties, maar door de slijmvliezen. Een condoom verhindert het contact tussen slijmvliezen niet en biedt daarom niet voldoende bescherming tegen papillomavirussen.
De enige manier om zich te beschermen tegen het papillomavirus en de enige manier om baarmoederhalskanker te voorkomen is het vaccineren van jonge meisjes en het regelmatig laten uitvoeren van een uitstrijkje.

4) Hoe snel moet men een aidstest doen in geval van een risico?

Onmiddellijk.
Als u denkt dat u mogelijk besmet werd (vrijen zonder bescherming, een gescheurd condoom, een blessure door een met bloed bedekt voorwerp, gedeeld gebruik van injectienaalden, enz.) dan moet u zo snel mogelijk een aidstest laten uitvoeren of uw huisarts contacteren, binnen de 48 uur die volgen op het risicocontact. Indien nodig kan een preventieve behandeling voorgeschreven worden.
Gebeurt dat niet, dan kan men binnen de 15 à 90 dagen na het risicocontact met een opsporingstest onderzoeken of u al dan niet besmet werd met het aidsvirus.

Gepubliceerd door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 29/07/2008 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB