• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  11 mening
 • Commentaren (0)

Seksueel genot bij de man

Seksueel genot bij de man

Eén ding staat vast: het seksuele genot van de man heeft niets te maken met dat van de vrouw. Genot, orgasme, allemaal termen die over het geluk van de mannelijke seksualiteit gaan, maar spreken ze wol over hetzelfde? Mannen zijn er minder spraakzaam over en hun seksualiteit lijkt (in vergelijking met die van de vrouw) eenvoudiger, alsof penetratie volstaat om plezier te ervaren en een ejaculatie om te genieten. In werkelijkheid is het allemaal niet zo eenvoudig…...

"Seksueel genot komt voort uit een intense energiecirculatie, die het gevolg is van contact met het slijmvlies," aldus psychoanalyticus Didier Dumas in zijn werk over de mannelijke seksualiteit*. Maar naast die gezamenlijke ervaring heeft het plezier van de man niets gemeen met dat van de vrouw, noch de oorsprong, noch de manier waarop het zich voordoet.

De man is geconcentreerd op de (goede) werking van zijn penis

Omwille van deels biologische redenen, zoekt de man in seksualiteit vooral een orgasme. De erectie is de eerste manifestatie van zijn verlangen en instinctief zorgt die voor een zekere spanning, die de man zal proberen kwijt te geraken door zijn seksuele relatie met als eindpunt een ejaculatie.

Deze concentratie van het verlangen en de opwinding in de penis verklaart waarom ze van hun partner snel verwachten dat die hen streelt op de gevoeligste plaatsen, waaronder de penis, terwijl vrouwen behoefte hebben aan inleidende strelingen, vaak buiten de genitale zones.

Waar mannen van genieten...

Didier Dumas, die mannen en hun seksualiteit onderzoekt, legt uit dat seksueel genot door verschillende personen vaak met dezelfde woorden wordt omschreven, waardoor genot vaak geen enkele logica bevat. "Sommigen voelen zich aangetrokken tot grote borsten, anderen tot kleine borsten of naaldhakken." "En de penis is niet noodzakelijk het enige erogene orgaan van de man," verduidelijkt hij. Voor sommigen zijn bijvoorbeeld de toppen van de tepels en voor anderen de anus zones die voor buitengewoon genot zorgen.

Ook bij de man zit genot vooral... in het hoofd. Maar vergis u niet. Als het genot door het lichaam deint, "wordt dat evenzeer gestuurd door fantasma's". Met andere woorden, het belangrijkste seksuele orgaan van de man zijn ... de hersenen! Bij een man lijkt genot vooral op een bevrijding na een periode van seksuele spanning. En "ongeacht hoeveel hij ook van zijn partner houdt, het is op het moment van het orgasme dat een man die liefde het best kan ontvangen," aldus de beroemde Amerikaanse relatietherapeut**.

Bijgewerkt door Dr. Catherine Feldman op 20/08/2013
Origineel artikel geschreven door op 08/07/2003

Bronnen: * Didier Dumas. La sexualité masculine. Pluriel. Hachette.
** John Gray. Mars & Venus in de slaapkamer. Coll Bien être, J'ai Lu (Poche).

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten