Seksualiteit: gebruik van glijmiddelen

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 13/01/2009 - 00h00
-A +A

Glijmiddelen voor seksueel gebruik hebben niet bepaald een positief imago: ze worden veeleer gezien als een soort geneesmiddel - en een niet al te hip bovendien - dan wel als een seksueel accessoire. Er zijn nochtans weinig mensen die in de loop van hun liefdesleven niet naar glijmiddelen moeten grijpen. Er zijn op de markt tegenwoordig ook glijmiddelen te krijgen die als "bonus" kunnen dienen en dus niet zozeer bedoeld zijn om een probleem op te lossen.

PUB

Vaginale droogheid

De eerste logische indicatie voor het gebruik van een glijmiddel is vaginale droogheid. Er zijn twee types van vaginale droogheid. Het kan gaan om een permanent ongemak (bij bepaalde medicamenten is dat een onaangename bijwerking), tijdens de menopauze, of soms in de weken na de bevalling…
Het kan ook om een meer tijdelijke vaginale droogheid gaan die alleen optreedt tijdens het vrijen, waarbij de vaginale transsudatie (een soort transpiratie van het vaginale slijmvlies) niet van die aard is om de penetratie comfortabel en prettig te laten verlopen. De meest voorkomende oorzaak is een te lage libido, maar het kan ook te wijten zijn aan dezelfde factoren als bij permanente vaginale droogheid.

Welke oplossing bieden glijmiddelen?

In alle gevallen helpt een glijmiddel om het ongemak weg te nemen of eventuele pijn te verzachten. De vagina gaat weer vochtig aanvoelen, waardoor de vrouw weer bevredigende seksuele betrekkingen kan hebben. De best werkende glijmiddelen zijn vrij nieuw en hebben een vertraagde uitwerking. Ze zijn samengesteld uit moleculen die het water vasthouden en naar de vagina leiden. Ze werken doeltreffender en langer dan andere.

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano, arts-seksuologe op 13/01/2009 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Glijmiddelen: hoe gebruik je ze? Gepubliceerd op 12/10/2015 - 15h19

Glijmiddelen voor geslachtsverkeer hebben vaak niet zo'n goede reputatie. Het is het soort medicamenten waar je niet echt mee uitpakt en die een probleem moeten verdoezelen. Het is nochtans heel nuttig om ze te leren kennen, want iedereen die seksuee...

Glijmiddelen: leve de natuur! Geüpdatet op 09/09/2003 - 00h00

Er zijn heel wat soorten glijmiddelen te koop in de apotheek of in de warenhuizen. Uiteraard kunnen die nuttig zijn in noodgevallen, maar als we nu eens de natuur haar gang lieten gaan?

Meer artikels