• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  1 mening
 • Commentaren (0)

Seksualiteit: gebruik van glijmiddelen

Seksualiteit: gebruik van glijmiddelen

Glijmiddelen voor seksueel gebruik hebben niet bepaald een positief imago: ze worden veeleer gezien als een soort geneesmiddel - en een niet al te hip bovendien - dan wel als een seksueel accessoire. Er zijn nochtans weinig mensen die in de loop van hun liefdesleven niet naar glijmiddelen moeten grijpen. Er zijn op de markt tegenwoordig ook glijmiddelen te krijgen die als "bonus" kunnen dienen en dus niet zozeer bedoeld zijn om een probleem op te lossen.

Vaginale droogheid

De eerste logische indicatie voor het gebruik van een glijmiddel is vaginale droogheid. Er zijn twee types van vaginale droogheid. Het kan gaan om een permanent ongemak (bij bepaalde medicamenten is dat een onaangename bijwerking), tijdens de menopauze, of soms in de weken na de bevalling…
Het kan ook om een meer tijdelijke vaginale droogheid gaan die alleen optreedt tijdens het vrijen, waarbij de vaginale transsudatie (een soort transpiratie van het vaginale slijmvlies) niet van die aard is om de penetratie comfortabel en prettig te laten verlopen. De meest voorkomende oorzaak is een te lage libido, maar het kan ook te wijten zijn aan dezelfde factoren als bij permanente vaginale droogheid.

Welke oplossing bieden glijmiddelen?

In alle gevallen helpt een glijmiddel om het ongemak weg te nemen of eventuele pijn te verzachten. De vagina gaat weer vochtig aanvoelen, waardoor de vrouw weer bevredigende seksuele betrekkingen kan hebben. De best werkende glijmiddelen zijn vrij nieuw en hebben een vertraagde uitwerking. Ze zijn samengesteld uit moleculen die het water vasthouden en naar de vagina leiden. Ze werken doeltreffender en langer dan andere.

Artikel gepubliceerd door op 13/01/2009

Vindt u het artikel interessant?