Seksleven: als vrijen pijn doet

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 26/02/2016 - 16h08
-A +A

Vrijen moet normaal een fijne ervaring zijn. Maar soms wordt dit intieme moment verstoord door pijn. Waarom kan vrijen pijn doen en wat kunnen we eraan doen?

PUB

Vanwaar komt de pijn tijdens het vrijen?

Pijn is een waarschuwingssignaal dat aangeeft dat er iets scheelt en niet verloopt zoals het hoort. Pijn kan te wijten zijn aan een afwijking aan de geslachtsorganen, een letsel in de buurt van de geslachtsorganen of het slecht functioneren tijdens het vrijen.

Vrouwen en pijn bij het vrijen: primaire of secundaire pijn?

Pijn tijdens het geslachtsverkeer kan zich op verschillende manieren manifesteren:

  • Het kan om primaire pijn gaan, dat wil zeggen dat de pijn er altijd al is geweest. De vrouw in kwestie heeft dus al vanaf het begin van haar seksueel actieve leven pijn, en die pijn is ook altijd dezelfde. Het kan gaan om een afwijking, bijvoorbeeld een heel strak maagdenvlies waardoor penetratie niet mogelijk is en er bij elke poging systematisch pijn optreedt. Maar het kan ook gaan om een vergroeiing, een klein stukje huid dat bij de penetratie fel trekt en pijn uitlokt.
     
  • De pijn kan ook secundair zijn. In dat geval gaat alles goed, maar krijgt de vrouw in kwestie op een dag pijn. Het gaat dus niet om een afwijking aan haar lichaam die ze al sinds haar geboorte zou hebben, maar om iets wat pas later opduikt.

Gepubliceerd door Dr Catherine Solano op 26/02/2016 - 16h08

B. Bourrit. dysparéunie, vaginisme, vulvodynie. 2006.

Dysparéunie. Dr E.Darnis CHU Nantes

Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Meer artikels