PUBLICITÉ

Seks en nieren gaan niet altijd goed samen

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/02/2005 - 00h00
-A +A

Vrouwen onder de vijftig lopen meer risico op een nierinfectie, een vrij courante aandoening, als ze minstens drie keer per week vrijen, van sekspartner veranderen of een zaaddodend middel gebruiken.

PUB

Nierinfecties komen zeer vaak voor. Jaarlijks raadplegen meer dan 250.000 personen er hun arts voor en moeten nog eens bijna 200.000 mensen ervoor opgenomen worden. De meeste patiënten zijn vrouwen. Het komt overigens slechts zelden voor dat een gezonde (en niet-zwangere) vrouw opgenomen moet worden voor een nierinfectie. Die wordt meestal behandeld met antibiotica.

Waarom vrouwen?

Een groep Amerikaanse onderzoekers wilde nagaan waarom vrouwen meer risico lopen op nierinfecties en ondervroeg daartoe 240 vrouwen (tussen 18 en 49 jaar) met een nierinfectie. Ze onderzochten hoe vaak ze seks hadden en gingen hun medische antecedenten na (diabetes, urineweginfecties en incontinentie). Vervolgens vergeleken ze die informatie met die van 500 gezonde vrouwen die nog nooit een nierinfectie hadden gehad. Dankzij die vergelijking konden ze verschillende risicofactoren opsporen.

Toename van het risico

Vrouwen onder de vijftig lopen vijf keer meer risico op een nierinfectie als ze vaak seks hebben (meer dan drie keer per week), en vier keer meer bij een recente urineweginfectie, diabetes of een recente episode van urine-incontinentie. Het risico verdubbelt bij vrouwen die in de loop van het voorbije jaar zijn veranderd van sekspartner en bij vrouwen die een zaaddodend middel gebruiken, en ligt anderhalve keer hoger bij vrouwen van wie de moeder urineweginfecties heeft of heeft gehad.

Gepubliceerd door C. De Kock, gezondheidsjournaliste op 22/02/2005 - 00h00 Scholes D., "Annals of Internal Medicine", Jan. 4, 2005; vol 142: pp 20-27.
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUBLICITÉ