Seks en aantrekkingskracht: een kwestie van chemie?

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 26/06/2007 - 00h00
-A +A

Seksuele aantrekkingskracht wordt bepaald door de esthetiek en door de eigen geschiedenis die maakt dat we aangetrokken worden door een of ander fysiek of psychologisch aspect, de omstandigheden waarin ontmoetingen plaats hebben en ook door een chemische factor waarvan we ons niet echt bewust zijn. Het gaat om de feromonen...

PUB

Feromonen zijn vluchtige chemische substanties

Feromonen zijn vluchtige chemische substanties die aangemaakt worden door het lichaam en opgevangen kunnen worden door andere personen bij wie ze voor een fysieke of psychische reactie veroorzaken. Sommige van die stoffen spelen een rol bij seksuele aantrekkingskracht. De effecten daarvan werden uitvoerig bestudeerd bij dieren en konden overduidelijk aangetoond worden. Bij mensen is dat nog niet het geval omdat de effecten minder makkelijk bewezen kunnen worden. Daar zijn twee redenen voor. Mensen hebben meer ontwikkelde hersenen en een meer ontwikkelde intelligentie dan alle andere dieren. Impulsen worden al dan niet gevolgd door het nemen van bepaalde beslissingen. Dat aspect bemoeilijkt het bestuderen van de werking van feromonen bij mensen. En experimenten die uitgevoerd worden bij dieren kunnen niet altijd toegepast worden op mensen. Alleen al om esthetische redenen.

Maar er werden wel een aantal interessante experimenten uitgevoerd.

Feromonen, ook bij de mens ...

Bij een eerste experiment werd een mannelijk feromoon (transpiratievocht van de oksels) aangebracht op een stoel van een wachtzaal. Gedurende drie weken werd genoteerd op welke stoel vrouwen gingen zitten. Het resultaat? Veel vrouwen gaan op de stoel zitten waarop mannelijke feromonen werden aangebracht. (1)

Bij een ander onderzoek werden foto's van vrouwen getoond aan mannen en werd hen gevraagd om punten te geven voor de verleidingskracht van elk van de vrouwen. Als de mannen tijdens de evaluatie met vrouwelijke feromonen geconfronteerd werden, dan waren de vrouwen in hun ogen verleidelijker. De foto's die het beste scoorden waren die van vrouwen die aanvankelijk als niet zo aantrekkelijk beschouwd werden, zonder feromonen (2).
Dezelfde studie werd uitgevoerd met foto's van mannen die aan vrouwen getoond werden en dat leverde dezelfde resultaten op (3).

Bij een ander onderzoek werd de proefpersonen gevraagd om 's nachts een halssnoer te dragen met een feromoon dat voor het andere geslacht aantrekkelijk zou zijn. De dag erna hadden vrouwen die het halssnoer gedragen hadden significant meer interacties met mannen in hun omgeving dan vrouwen die het halssnoer met feromonen droegen (4).

Gepubliceerd door Dr. Catherine Solano op 26/06/2007 - 00h00
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Seksuele feromonen: lustopwekkers? Geüpdatet op 03/03/2013 - 23h59

Feromonen zijn chemische stoffen in ons lichaam die we afscheiden opdat de mensen om ons heen ze zouden opvangen en de erin vervatte boodschap ontvangen. Zowel dieren als mensen hebben ze en vooral hun seksuele rol is interessant. Mensen die worden b...

Sport na de menopauze Gepubliceerd op 27/06/2011 - 15h46

Veel vrouwen wanen zich veilig voor hart- en vaataandoeningen. Als reden geven ze - terecht - de beschermende werking van de vrouwelijke hormonen aan. Maar wat gebeurt er in de menopauze , als de productie daarvan vertraagt? Ook dan kan sporten helpe...

Meer artikels