Schurft: terug van weggeweest of loos alarm ?

Geüpdatet door Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste op 26/08/2014 - 11h46
-A +A

Schurft is een heel besmettelijke huidziekte die veroorzaakt wordt door de schurftmijt.

In België worden er geregeld gevallen van schurft vastgesteld in crèches, internaten en rusthuizen. Maar paniek is niet nodig!

 

PUB

Schurft: een parasiet die jeuk geeft

Schurft is een infectieziekte die veroorzaakt wordt door een parasiet die zich onder de buitenste laag van de huid heeft genesteld. Hij graaft er gangetjes en zet daar zijn eitjes af.

Schurft is onschadelijk, maar wel heel oncomfortabel! Het speeksel en de uitwerpselen van de parasiet veroorzaken een reactie van het lichaam die gekenmerkt wordt door felle jeuk. Die jeuk treedt altijd ‘s nachts op.

Schurft komt vooral voor in de ruimte tussen de vingers, aan de binnenkant van de polsen, rond de navel, op de billen, de binnenkant van de dijen en de zone rond de anus of de vulva.

 

Schurft: een heel besmettelijke ziekte

De parasiet die schurft veroorzaakt, kan ongeveer 48 uur buiten het lichaam van de mens overleven.

Als meerdere mensen in hetzelfde gezin of in dezelfde klas zich krabben, is er misschien schurft in het spel !

Schurft is een heel besmettelijke ziekte en wordt makkelijk overgedragen bij huidcontact. Meestal gebeurt de overdracht bij simpel contact tussen huid en huid. Bij het vrijen is het risico op overdracht nog groter. Maar schurft kan ook worden overgedragen door contact met besmette voorwerpen zoals kleren, beddengoed, douchegordijnen, enz.

 

Initialement publié par Julie Luong, gezondheidsjournaliste le 29/04/2013 - 10h38 et mis à jour par Isabelle Eustache, gezondheidsjournaliste le 26/08/2014 - 11h46

Met dank aan dr. Vanhalewyn, coördinator van de SSMG (Société scientifique de médecine générale)


Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Schurft bedreigt de huid van uw hond! Gepubliceerd op 24/05/2016 - 17h31

Krabt uw hond zich vaak? Verschijnen er korstjes, puistjes en kale plekken op zijn huid? Krabt hij veel aan zijn oren en schudt hij regelmatig zijn kop heen en weer? Hij zou wel eens last kunnen hebben van mijtachtigen , parasieten die schurft veroor...

Enterobiase Geüpdatet op 01/04/2003 - 00h00

Wat is er banaler dan een kind met wormpjes? Toch veroorzaakt deze parasieteninfectie veel ongemak. De diagnose is eenvoudig, de behandeling is dat veel minder. Naast geneesmiddelentherapie is ook een goede hygiëne belangrijk.

Meer artikels