Schoonheid, zei u?

Gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/04/2017 - 14h37
-A +A

Schoonheid zoals een esthetisch chirurg die ziet, heeft iets onverwachts: ze verandert. En dat terwijl esthetische chirurgie per definitie blijvend is, definitief dus. Het is een paradox waarvan we ons bewust moeten zijn om na de ingreep - hopelijk toch - gelukkiger te kunnen zijn met ons nieuwe ik.

PUB

De chirurgische vernieuwing volgt de mode

We denken er niet altijd aan omdat dat soort evoluties trager gaat dan die in de mode van de kledij, maar ook voor het gezicht zijn er dus bepaalde codes. Van de kleine wipneus van de jaren 60 tot 80  zijn we nu geëvolueerd naar een rechte en grotere neus. Ook de wenkbrauwen zijn veranderd: ze zijn vandaag meer uitgesproken en staan relatief dicht bij de ogen, terwijl hogere wenkbrauwen vroeger eerder de norm waren.
Voor de chirurgen betekenen deze modes dat ze nu heel andere ingrepen moeten uitvoeren, zoals dr. Norman Pastorek in een artikel in het wetenschappelijke tijdschrift JAMA uit de doeken doet. Terwijl de chirurgen vroeger de neus verkleinden, gebruiken ze nu implantaten om een neus groter te maken. Ook de lippen gelden vandaag als mooier als ze vol en dikker zijn; en dus is men implantaten gaan ontwikkelen voor de lippen. Om de klanten de wenkbrauwen te kunnen bieden die ze wensen, zijn er dan weer technieken bedacht die op het periosteum of beenvlies werken (de buitenbekleding van het bot). Kortom: de chirurgen passen zich aan, zoals alle professionals, aan de vraag van hun clientèle. 

Denk eraan

Daar is op zich helemaal niets mis mee: iedereen mag zijn mening hebben over zijn gezicht; en verlangen dat mijn gezicht iets meer in overeenstemming is met de mode is, is moreel niet  verwerpelijk. De chirurg zou alleen liever zien dat mensen zich meer bewust zouden zijn van die modes, omdat het niet voor iedereen mogelijk is om de mode op de letter te volgen: sommige gezichten lenen zich voor bepaalde aanpassingen en andere niet, en de keuze moet weldoordacht gebeuren om een harmonieus resultaat te verkrijgen. De chirurg wil er trouwens nog eens op wijzen dat een ingreep het leven van de patiënt niet ingrijpend zal veranderen, iets wat nochtans vaak wordt gedacht als het gaat over esthetische chirurgie. “Op de vraag: hoe denkt u dat de operatie uw leven zal veranderen?’, is het juiste antwoord: niet. Ik wil me gewoon beter in mijn vel voelen”.

Post gepubliceerd door Marion Garteiser, gezondheidsjournaliste op 06/04/2017 - 14h37
Ce billet fait partie du blog : Blog van de redactie
Bekijk dit artikel
PUB
Lees ook
Meer artikels