Schizofrenie: een onverbiddelijke evolutie?

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 17/06/2002 - 00h00
-A +A

Schizofrenie is een levenslange aandoening die echter evolueert met acute opflakkeringen. De behandeling van schizofrenie is complex. Daarom moeten vele patiënten herhaaldelijk in het ziekenhuis worden opgenomen, maar sommige kunnen toch goed in de maatschappij worden geïntegreerd.

PUB

Zoals we vorige week hebben gezien, is schizofrenie een ernstige ziekte, zowel op medisch als op sociaal vlak. Schizofrenie is een vrij frequente aandoening, maar de ernst is gelukkig zeer wisselend. Waarom dat zo is en wat de oorzaak van de ziekte is, weten we niet. De afwijkingen verschijnen doorgaans abrupt bij jonge volwassenen, maar waarschijnlijk wordt de acute episode voorafgegaan door voortekenen.

Eerst bevestiging van de diagnose

Na een eerste episode moet men 6 maanden wachten voordat men een diagnose kan stellen en een behandeling instellen. Die wachttijd is noodzakelijk om de diagnose goed te kunnen bevestigen. Het betreft immers een definitieve diagnose. En dat is iets wat de patiënt en zijn gezin moeilijk kunnen aanvaarden. De patiënt krijgt daarmee een etiket opgeplakt dat hij de rest van zijn leven zal meedragen. De ziekte gaat immers gepaard met tekenen die moeilijk kunnen worden gecamoufleerd.

Maar toch kan 33% van de patiënten goed in de maatschappij worden geïntegreerd als de behandeling goed wordt gevolgd. Slechts 15% van de patiënten werkt voltijds.

Hoge mortaliteit

Schizofrenie is een levenslange aandoening. Ongeveer 1 op de 10 patiënten zal minstens eenmaal in het ziekenhuis worden opgenomen. Meestal moeten die patiënten later nog eens worden opgenomen. Gemiddeld worden schizofreniepatiënten in hun leven zesmaal in het ziekenhuis opgenomen!Eén van de tekenen van schizofrenie is depressie. Over een periode van 10 jaar zal ongeveer de helft van de patiënten een zelfmoordpoging ondernemen en 10% zal erin slagen.

Gepubliceerd door Pierre Dewaele op 17/06/2002 - 00h00 Conferentie van Prof. J. Peuskens, Hôtel Montgomery, Brussel, met de steun van AstraZeneca Boek: 'Schizofrene stoornissen', Michel De Clercq, Joseph Peuskens, Ed De Boeck Université, 2000 554 blz., ISBN: 2-8041-3134-3
Bekijk dit artikel
Vous devez être connecté à votre compte E-Santé afin de laisser un commentaire
PUB
Lees ook
Schizofrenie: behandeling Geüpdatet op 24/06/2002 - 00h00

Schizofrenie behandelen is niet eenvoudig. De behandeling bestaat uit medicatie (geneesmiddelen) en psychologische ondersteuning van de patiënt en het gezin.

Oestrogeen helpt bij schizofrenie Geüpdatet op 19/08/2008 - 00h00

Het vrouwelijke hormoon oestrogeen zou een positieve invloed hebben op schizofrenie. Tot die conclusie kwamen Australische wetenschappers na onderzoek bij 102 vrouwen en 52 mannen. Maar een echte hormoontherapie is voorlopig geen optie. De nevenwerki...

Ook schizofrenie is een cardiovasculaire risicofactor Geüpdatet op 15/08/2006 - 00h00

Mensen met schizofrenie moeten weten dat de aandoening ook een cardiovasculaire risicofactor is. Preventie, opsporing en behandeling van cardiovasculaire aandoeningen moeten dan ook deel uitmaken van de behandeling van schizofrenie .

Schizofrenie: een aandoening die schrik inboezemt Geüpdatet op 02/12/2003 - 00h00

Iedereen heeft al gehoord van deze geestesziekte, zonder echt te weten waarover het gaat. Schizofrenie treft echter 1 % van de bevolking , maar roept nog altijd onbegrip en angst op. Tijd om één en ander bij te sturen!

Meer artikels