• rating
  • rating
  • rating
  • rating
  • rating
  0 mening
 • Commentaren (0)

Schizofrenie: een onverbiddelijke evolutie?

Schizofrenie: een onverbiddelijke evolutie?Schizofrenie is een levenslange aandoening die echter evolueert met acute opflakkeringen. De behandeling van schizofrenie is complex. Daarom moeten vele patiënten herhaaldelijk in het ziekenhuis worden opgenomen, maar sommige kunnen toch goed in de maatschappij worden geïntegreerd.

Zoals we vorige week hebben gezien, is schizofrenie een ernstige ziekte, zowel op medisch als op sociaal vlak. Schizofrenie is een vrij frequente aandoening, maar de ernst is gelukkig zeer wisselend. Waarom dat zo is en wat de oorzaak van de ziekte is, weten we niet. De afwijkingen verschijnen doorgaans abrupt bij jonge volwassenen, maar waarschijnlijk wordt de acute episode voorafgegaan door voortekenen.

Eerst bevestiging van de diagnose

Na een eerste episode moet men 6 maanden wachten voordat men een diagnose kan stellen en een behandeling instellen. Die wachttijd is noodzakelijk om de diagnose goed te kunnen bevestigen. Het betreft immers een definitieve diagnose. En dat is iets wat de patiënt en zijn gezin moeilijk kunnen aanvaarden. De patiënt krijgt daarmee een etiket opgeplakt dat hij de rest van zijn leven zal meedragen. De ziekte gaat immers gepaard met tekenen die moeilijk kunnen worden gecamoufleerd.

Maar toch kan 33% van de patiënten goed in de maatschappij worden geïntegreerd als de behandeling goed wordt gevolgd. Slechts 15% van de patiënten werkt voltijds.

Hoge mortaliteit

Schizofrenie is een levenslange aandoening. Ongeveer 1 op de 10 patiënten zal minstens eenmaal in het ziekenhuis worden opgenomen. Meestal moeten die patiënten later nog eens worden opgenomen. Gemiddeld worden schizofreniepatiënten in hun leven zesmaal in het ziekenhuis opgenomen!Eén van de tekenen van schizofrenie is depressie. Over een periode van 10 jaar zal ongeveer de helft van de patiënten een zelfmoordpoging ondernemen en 10% zal erin slagen.

Artikel gepubliceerd door op 17/06/2002

Bronnen: Conferentie van Prof. J. Peuskens, Hôtel Montgomery, Brussel, met de steun van AstraZeneca Boek: 'Schizofrene stoornissen', Michel De Clercq, Joseph Peuskens, Ed De Boeck Université, 2000 554 blz., ISBN: 2-8041-3134-3

Vindt u het artikel interessant?
 

Meer weten